Csúcson a francia nem életbiztosítási szektor
2012.10.30
A francia nem életbiztosítási szektor 2011-ben is növekedett, bruttó díjbevétele elérte a rekordnak számító 47,9 milliárd eurót, ami 4,6 százalékos emelkedésnek számít. Az A.M. Best jelentése szerint pedig a felvásárlások és összeolvadások száma is emelkedést mutat a piacon.

Jelentõs a díjbevétel-növekedés a francia nem életbiztosítási szektorban, a tendencia pedig várhatóan folytatódik – számol be az AM Best.

Az eurózóna válsága jelentõs kihatással volt a francia életbiztosítási szférára, amely a teljes biztosítási piacot magával rántotta, így a bruttó díjbevétel 8 százalékot esett 2011-ben.
{{BANNER}}
A gazdasági helyzet továbbra is aggasztó. Az AM Best szerint az ország GDP-je továbbra is csökkenni fog, de várhatóan fél százaléknál nem csökken nagyobb mértékben 2012-ben. A francia munkanélküliségi ráta viszont igen magas: a becslések szerint 9,9 százalékos marad 2012- végére is.

Mindezek ellenére a bruttó díjbevételek rekord értéket értek el a francia biztosítói szövetség, az FFSA adatai szerint: a nem életbiztosítási szegmensen belül 2011-ben 4,6 százalékos emelkedéssel elérték a 47,9 milliárd eurót. A jelentés szerint a növekedés leginkább a biztosítási tarifák emelésének volt köszönhetõ.

A jelentés kifejti, hogy míg az életbiztosítási szektor csökkent 2011-ben, a nem életbiztosítók bruttó díjbevétele emelkedett, fõleg a gépjármû-biztosítási tarifák emelésébõl adódóan, amely 2012-ben is folytatódik. Az említett 47,9 milliárd eurós bevétel rekordnak számít a nem életbiztosítási piacon.

A tanulmány szerint az összes nem-életbiztosítási üzletág - a vállalati vagyonbiztosítás kivételével – hozzájárult a nem életbiztosítási szféra növekedéséhez. Az eurózóna bizonytalansága ugyanakkor fokozatos nyomást gyakorol a biztosítókra, hogy profitabilitásuk megõrzésére koncentráljanak.

A biztosítási díjak várható enyhe emelkedése ellenére a társaságok profitabilitásuk romlásával szembesülhetnek. Ennek elkerülése a mostani kihívásokkal teli makrogazdasági környezetben - mely alacsony befektetési megtérülést eredményezett, - elengedhetetlen.

A 2011-es díjemelések és az igen enyhének mondható kárbejelentések is segítették a profitabilitást. A francia nem életbiztosítási szektor összesített kárhányada 2010-ben (104 százalék) és 2011-ben (100,5 százalék) is javulást mutatott a 2009-ben mért 104,7%-os szinthez képest.

Az AM Best szerint a díjemelések 2012-ben és 2013-ban is folytatódnak majd, mégha a mostaninál szerényebb mértékben is. Yvette Essen, a kutatás szerzõje úgy véli, a természeti katasztrófák azok, melyek nagy mértékben fenyegethetik ezt a fejlõdést mutató trendet: 2010-ben Var-ban heves árvíz pusztított, 2011 végén a Joachim, 2012 januárjában pedig az Andrea nevû szélvihar csapott le, jelentõs károkat okozva Franciaországban.