November 1-tõl jönnek a biztonságosabb autók!
2012.10.31
Európa nagy lépést tesz elõre a jármû biztonság terén november 1-jén, amikor is egy sor új biztonsági elõírás lép életbe az új gépjármûvekre vonatkozóan. A kötelezõvé váló intézkedések közé tartoznakk a biztonsági öv emlékeztetõk, az elektromos autókra vonatkozó biztonsági követelmények, a könnyebb gyerekülés rögzítés, az utasok jobb védelme a poggyászok balesetek során történõ elmozdulása esetén, valamint az abroncsnyomás-ellenõrzõ rendszerek.

Ezen felül az autókat sebességváltó jelzõvel is felszerelik, amely segít a vezetõknek a megfelelõ idõben történõ sebességváltásra, amellyel jelentõs mértékben csökkenthetõ az üzemanyag-fogyasztás és a széndioxid-kibocsátás. Ezeket az új funkciókat az EU 2009-ben elfogadott általános biztonsági rendelete írja elõ, amely több mint 50 irányelvet váltott le, a biztonsági szabványok gyengítése nélkül, egyszerûsítve ezáltal az európai jogszabályokat és csökkentve a jármûipart terhelõ szabályozási és adminsztratív terheket.

Az Európai Bizottság alelnöke, Antonio Tajani az új irányelv életbe lépése kapcsán azt mondta: “Keményen dolgozunk azon, ahogy az európai jármûvezetõk, utasok és utakon közlekedõk biztonságát javítsuk. A most életbe lépõ új intézkedések jelentõsen növelik a biztonsági szintet azáltal, hogy csökkentik a balesetek valószínûségét, és enyhítik azok következményeit. Ez kézzelfogható eredményeket jelent az Európai Unió számára, továbbá ne felejtsük el, hogy az Általános Biztonsági Rendelet igen jelentõs egyszerûsítést jelent, hiszen 50 különbözõ irányelvet cserél egyetlen egységes rendeletetre.”

Az új biztonsági követelmények hatásai

Az új autókra vonatkozó biztonsági követelmények november 1-jei hatályba lépésének tényletes hatása lesz a vezetõk és utasok biztonságára:

  • A vezetõüléseket fel kell szerelni biztonsági öv emlékeztetõvelm, amely figyelmezteti a vezetõt, hogy kapcsolja be biztonsági övét, méghozzá egy olyan optikai vagy akusztikus figyelmeztetéssel, amely akkor is megmarad, ha az autó elindul.
  • Az elektromos autóknak szigorú elektromos biztonsági elõírásoknak kell megfelelniük, így biztosítva, hgoy a gépjármû felhasználóját ne érhesse áramütés a jármûben, vagy a motortérben.
  • Az autókat legalább két ISOFIX gyermekülés-rögzítési ponttal kell felszerelni, amelyek teljes mértékben integrálhatók a hátsó ülésekbe. Ezek a rögzítési pontok kompatibilis gyermekülésekkel használhatók, amely jobb stabilitást és egyszerûbb beillesztést eredményez
  • Az autókat új cimkékkel is fel kell szerelni, melyek figyelmeztetnek a gyermekbiztonsági rendszerek menetiránnyal szemben történõ felszerelésére, az aktív elülsõ légzsákok miatt.
  • A csomagtér elõtt elhelyezkezõ hátsó üléseket elég erõssé kell tenni ahhoz, hogy megvédje az utasokat a csomagok frontális balesetben történõ elmozdulása esetén.
  • A gumiabroncsokat fel kell szerezni fedélzeti abroncsnyomás-ellenõrzõ rendszerekkel, amely jelzést ad a nyomás csökkenése esetén, jelentõsen lecsökkentve ezáltal a defekt kialakulásának esélyét, amely súlyos baleseteket okozhat. A megfelelõ abroncsnyomás ezen felül a lehetõ legrövidebb fékutat és üzemanyag-felhasználást biztosít, csökkentve az autó széndioxid-kibocsátását is.
  • Ezen felül az új személygépkocsikat sebességváltó jelzõvel is fel kell szerelni, amely segíti a jármûvezetõt az üzemanyag-takarékos és környezetbarát vezetésben.