Petícióval az egészségbiztosítók államosítása ellen
2012.11.05
Míg nálunk most kezd kialakulni az állami egészségbiztosítási piac mellett a privát egészségbiztosítások piaca, addig Szlovákiában épp most döntöttek úgy, hogy visszatérnek az állami tulajdonban lévõ, egybiztosítós rendszerre.

Szlovákia visszatér az egybiztosítós egészségügyi modellre, és ha kell, akaratuk ellenére is államosítani fogja a két magánbiztosítót – fogalmazott Robert Fico miniszterelnök múlt héten.

A balközép kormány el kívánja törölni azt a döntést, amit az egykori kommunista ország függetlensége elnyerésekor, 1993-ban hozott, miszerint megnyitja egészségbiztosítási piacát a magánszektor elõtt. Sokak szerint ez visszalépés lenne.

{{BANNER}}

„A kormány, amelyet vezetek elutasítja azt az elképzelést, hogy a magán-egészségbiztosítók állami pénzbõl szerezzenek maguknak profitot, és abból folytassák fényûzõ életmódjukat” – mondta Fico újságíróknak, hozzátéve, hogy az új, egységes biztosítási rendszer 2014-ben lép várhatóan életbe.

„Véleményünk szerint sokkal hatékonyabb lesz az egybiztosítós rendszer, hiszen így nem a magánbiztosítók zsebébe ömlik majd a pénz” – tette hozzá Fico. A kényszerû államosításra korábban nem volt példa Szlovákiában, így a kormány most is igyekezni fog elfogadható feltételekben megállapodni az érintettekkel 2013 végéig.

Jelenleg két magán egészségbiztosító mûködik az országban: a szlovák-cseh Penta Investments tulajdonában lévõ Dovera és a holland Achmea tulajdonában lévõ Union. Õk együttesen mintegy 1,8 millió ügyfelet biztosítanak az 5,4 milliós országban.

A szlovák alkotmány szerint kisajátításra kizárólag akkor kerülhet sor, ha az közérdek, és amennyiben megfelelõ kártérítést fizetnek a tulajdonosnak. Fico nem mondott el semmit azzal kapcsolatban, hogy mennyit fizetne az állam a két vállalkozásért, azonban elképzelhetõnek tartja, hogy nemzetközi tanácsadót is be kellene vonni a tárgyalási folyamatokba, amennyiben nem jön létre megállapodás, az állam pedig úgy dönt, hogy kisajátítja az eszközöket.

A Slovak Health Policy Institute think-tank szerint a szlovákok közül sokan azonban úgy vélik, hogy jobb szolgáltatásban részesülnek a magán-egészségbiztosítók esetében, több mint 10 ezer ügyfél pedig már egy petíciót is aláírt az egybiztosítós rendszer visszaállítása ellen.

Fico azonban elmondta, hogy inkább hajlandó megválni néhány állami vagyontárgytól az akvizíció finanszírozása érdekében, mintsem hogy a 2013-as büdzsét terhelje a tranzakció. Az ellenzék szerint azonban több száz millió euróra lenne szükség a terv megvalósításához.

Szlovákia úgy próbálja 3%-os küszöb alá szorítani a költségvetési hiányát, hogy a kormány megemeli a vállalkozásokra, a bankokra és a magas jövedelmûekre kivetett adókat.

A Szlovák Egészségügyi Biztosítók Szövetsége júliusban még azt mondta, hogy a biztosítóknak nem áll szándékában önként elhagyni a piacot. A szövetség szerint az egybiztosítós modell nem a legjobb választás.