Nõ az érdeklõdés az agrárkártyák iránt
2012.11.07
Az idén 300-400 milliárd forint közöttire tehetõ aszálykár, és az emiatt jelentõsen – 40-50 százalékkal – zsugorodó takarmánytermelés jelentõsen csökkenti a gazdák jövedelmét és növeli hiteligényüket. Részben ez is közrejátszhat abban, hogy nõ az érdeklõdés az agrártermelõk likviditási helyzetét javító agrárkártyák iránt – ahogy a TakarékBank tapasztalja.

A Takarékok által kibocsátott Gazdahitel-Gazdakártyák és Agrár Széchenyi Kártyák darabszáma idén szeptember végéig 2200-ra nõtt, a kihelyezett hitelösszeg az elmúlt év végihez képest pedig 10 százalékkal emelkedett, és az év egészére vetítve az igények alapján a bank várakozása szerint akár 20-25 százalékkal is növekedhet.

Az aszálykárral sújtott agrárvállalkozók megsegítésére többféle eszköz is rendelkezésre áll.

A területalapú támogatások elõlegének kifizetése december helyett már októberben megkezdõdött. A támogatási elõleg gyorsított kifizetése a szektor szereplõi számára pozitív folyamatot indít el, ugyanakkor a már igénybe vett banki elõfinanszírozás miatt ez a megoldás - a TakarékBank véleménye szerint is - fõképpen a kamatmegtakarítás révén - segíti a gazdákat, az agrárvállalkozások pénzügyi stabilitásának erõsítésével pedig közvetetten növeli a szektor hitelképességét is.

Elérhetõ a Magyar Fejlesztési Bank által refinanszírozott Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogram is, amely az irányadó bankközi euró kamathoz kötött, de árfolyamkockázat nélküli forint alapú, legfeljebb évi 5,221 százalékos kamatozású hitellehetõség. A kedvezményes kamatozású hitel iránti érdeklõdés intenzitását azonban leghamarabb jövõ év elején lehet felmérni, ugyanis az elsõ hitelkérelmek az elõírt adminisztrációs teendõk miatt csak ekkor érkezhetnek be.

Már idén is javíthatja azonban a károsult agrárgazdálkodók likviditási helyzetét az agrárkártyák – Gazdahitel-Gazdakártya, Agrár Széchenyi Kártya - révén igénybe vehetõ forgóeszköz-hitel. „Tapasztalataink szerint az aszály miatt okozott gazdálkodási problémák is szerepet játszhattak abban, hogy a TakarékBankkal együttmûködõ takarékszövetkezetek és hitelintézetek körében idén szeptemberig mintegy 10 százalékkal nõtt az elõbbi két hitelkonstrukcióban igényelt kölcsönök állománya, vagyis az agrárforgóeszköz-hitelállomány, amelynek összege 11,8 milliárd forintról 13 milliárdra emelkedett” – mondta Egerszegi Ádám, a TakarékBank Takarékszövetkezeti Üzletágának igazgatója.








A kihelyezések növekedése a 2007 óta elérhetõ Gazdakártyával kihelyezett állomány szinten maradása mellett elsõsorban az Agrár Széchenyi Kártya felfutásának köszönhetõ.
A Takarékszövetkezeti Integráció 2012 elején indult el az Agrár Széchenyi Kártya forgalmazásával és az állomány folyamatosan emelkedett, szeptember végén már meghaladta az 1,2 milliárd forintot. „Mivel a beruházási hitelek nem nõttek ekkora ütemben, ez is megerõsíti, hogy a rövid lejáratú hitelkihelyezés növekedése részben a károk enyhítését szolgálta” – becsülte Egerszegi Ádám.

A Takarékszövetkezeti Integráció hitelintézetei által kibocsátott Gazdakártya és Agrár Széchenyi Kártyák szeptember végi 2200-at meghaladó összes darabszáma év végéig a TakarékBank várakozása szerint tovább nõ, a hitelállomány pedig a folyamatos érdeklõdés alapján, éves szinten akár 15 százalékkal is bõvülhet.