Milliós károkat okoznak a gyengén látó vezetõk
2012.11.07
A gépjármû-vezetõk gyenge látási képességei miatt bekövetkezõ balesetek 33 millió euróba kerülnek évente az Egyesült Királyságnak – derül ki az RSA új felmérésébõl.

A kutatás az RSA biztosító ’Fit to Drive’ kampányának része, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a megromlott látóképesség által elõidézett veszélyforrásokra az utakon.

Az RSA a jelenlegi brit szabályok szigorítását kérte, és szorgalmazza, hogy a jelenleg hatályos rendszámtábla-teszt helyett minden gépjármû-vezetõ szakértõvel vizsgáltassa meg látását, még a jogosítvány megszerzése elõtt.

A biztosító kötelezõvé tenné a szemészeti szûrést, és 10 évente ismétlést írna elõ, ezen felül viszont szeretné elérni azt is, hogy a vezetõk kétévente önkéntesen ellenõriztessék látásukat.

Az elõzetes számítások szerint ez a változtatás jelentõs összegû pénzt spórolna meg a brit gazdaságnak, tíz év alatt akár 14,4 millió fontot.

Az RSA júliusi felmérése kimutatta, hogy óriási a tájékozatlanság atéren, hogy melyek a minimális szemészeti elõírások: az eredmények szerint mintegy 90 százalék egyáltalán nincs tisztában az elvárásokkal.