Mennyibe kerül itthon egy autó havi fenntartása?
2012.11.08
A Generali nemrég elkészült kutatásából kiderült, átlagosan havi 33 ezer forint körüli összegbe kerül ma Magyarországon egy személygépjármû fenntartása. Komoly különbségek figyelhetõek meg a budapesti illetve a vidéki autósok kiadása között. A kutatás során ötbõl négy autós mondta azt, hogy érte már sérülés a gépjármûvét, ennek ellenére csak a megkérdezettek 26,4%-a rendelkezik casco biztosítással.

Az október végén elkészült 1200 fõs reprezentatív kutatásból kiderült, átlagosan havi 32.921 forintba kerül egy gépjármû fenntartása. Minden felmerülõ kiadás, a benzinköltségtõl kezdve a biztosításokon át az esetleges javításokig szerepel már ebben az összegben. A felsõfokú végzettségûeknél, illetve a budapesti lakosoknál ugyanakkor már havi 40.000 forint feletti átlagos összegek szerepelnek. További érdekesség, hogy a megkérdezettek 13%-a mondta azt, hogy nem õ fedezi a gépjármû fenntartásának költségeit.

Arra a kérdésre, hogy rendelkezik-e az autós casco biztosítással, mindössze a megkérdezettek 26,4%-a válaszolt igennel, a budapestieknél, illetve a felsõfokú végzettségûeknél is csupán 35% körüli adatokat láthatunk. Lényegében tehát kijelenthetõ, hogy a hazai autósok döntõ többsége nem rendelkezik ezzel a típusú gépjármû-biztosítással.

„A Generalinál az idei évben arra törekedtünk, hogy a kgfb mellé az autósok pár ezer forintért olyan személyre szabható kiegészítõ biztosításokat köthessenek, amelyek nekik szolgáltatnak akkor is, ha õk voltak a károkozók. Azt gondolom, hogy amikor közel évi félmillió forintba kerül már átlagosan egy gépjármû fenntartása, egyre fontosabb, hogy megfelelõ, az adott személy élethelyzetéhez illeszkedõ biztosítással is rendelkezzünk a kötelezõn felül. Ezen biztosítások költsége pedig összehasonlítva az autóval kapcsolatos egyéb kiadásokkal, már elenyészõ. Kidolgoztuk többek között a kátyúkár biztosítást, ütközés esetén az okozó fél kárát térítõ Önvédelem biztosítást és kifejezetten a természeti károk ellen védelmet nyújtó kiegészítõ biztosításunkat. E mellett ingyen nyújtjuk az autós segítségnyújtást, a gépjármûvel kapcsolatos jogvédelem biztosítást és a bennülõk balesetbiztosítását. Meggyõzõdésem, hogy miután nem csak a károsult félnek, de a szerzõdõnek is szolgáltatunk, így felértékelõdik a választott, saját biztosító szerepe, amikor az autósok kötelezõ biztosítást választanak.” – hangsúlyozta Simon Zsolt, a Generali gépjármû-biztosítási üzletágának igazgatója.

A kutatás során arra is keresték a választ, hogy milyen típusú sérülések érik a leggyakrabban a gépjármûveket, akár parkolás, akár a közlekedés során. Minden második válaszadónak már megkarcolták az autóját, négybõl egy autós már ütközött másik jármûvel, de 10% felett volt azoknak az aránya is, akiknek már feltörték a gépkocsiját. A megkérdezettek 6,4%-a mondta azt, hogy okoztak már sérülést gépjármûvében az extrém idõjárási jelenségek.

A budapesti adatok ezen a téren is kiugróak voltak, hiszen a fõvárosi autósok 20%-ának törték már fel az autóját, ráadásul 10-bõl 4-en már ütköztek másik jármûvel. A kutatás egyik legmeglepõbb adata az volt, hogy országosan csupán a megkérdezettek 20%-a mondta azt, hogy soha semmilyen sérülés nem érte még a jármûvét, ez az adat pedig mindössze 10% volt a budapesti autósok esetében.

A Generali az idei évben három kiegészítõ biztosítást is ingyenesen ad a kötelezõ biztosítása mellé. Balesetek, mûszaki meghibásodások esetén lehet komoly segítség az assistance szolgáltatás, melynek keretében megszervezi a biztosító a helyszíni javítást, vagy a jármû elszállítását. A jogvédelmi biztosítás az utakon adódó jogviták rendezésében nyújt segítséget, a jogi tanácsadással illetve annak költségének a fedezésével. A harmadik ingyenes szolgáltatás a gépjármûben ülõk balesetbiztosítása.

Aki nem tud cascóra áldozni, annak is érdemes évi pár ezer forintért kiegészítõ biztosítást kötni azokra a veszélyfajtákra, amelyektõl a leginkább tart. A kötelezõ mellé igénybe vehetõ például az Önvédelem biztosítás is, mely kifejezetten a casco biztosítással nem rendelkezõ autósoknak fejlesztett ki a társaság. Ez a kiegészítõ biztosítás akkor jelenthet segítséget, ha ütközéskor a károkozó jármûve is megsérült. Természeti károkra, a kátyúk miatti sérülésekre, illetve a gépjármûben lévõ poggyászokban keletkezett károkra külön-külön is köthetõ kiegészítõ biztosítás a kötelezõ mellé a Generalinál. E mellett a bonus fokozatot az okozott balesetek után is megõrzõ bonus-garancia kiegészítõ biztosítást is elérhetõvé tette a Generali az idei évre.

Kifejezetten az idõsebb gépjármûvel rendelkezõknek fejlesztette ki a Generali az alacsonyabb árú Eco Casco biztosítást. A 2-12 éves autók tulajdonosainak lehet jó megoldás ez a biztosítás, hiszen teljes körû védelmet nyújt, alacsonyabb áron.