Egy felmérés kiderítette, mi okozza a legtöbb álmatlan éjszakát az európaiak számára
2012.11.09
A svájci Zurich Insurance Group kutatása kiderítette, hogy mi okozza a legtöbb álmatlan éjszakát az európai lakosság számára. E szerint fõként az irodai illetve iskolai stressz, a pénzügyi válság, valamint a családi élet problémái számlájára írható az éjszakai éberség.

Angliában az elsõ helyet a pénzügyi gondok foglalják el (45%), Portugáliában (50%) és Spanyolországban (64%) szintén a pénzügyi- illetve euróválság, Svájcban (42%) Németországban (40%), Ausztriában (32%) és Oroszországban (44%) pedig az iskolai és irodai stressz az, ami éjjel is ébren tartja a lakosokat.

A lebetegedés vagy egy szeretett személy lehetséges elvesztése okozza a legnagyobb szorongást a válaszadók számára, ennek megfelelõen az autó- élet- és balesetbiztosítást tekintik a legfontosabb biztosítási termékek, méghozzá a portugálok 76%, a spanyolok 70%, az olaszok 66% az oroszoknak pedig 62%-a.

A svájci és német megkérdezettek ezzel szemben a felelõsségbiztosítást emelték ki, a gépjármû-biztosítás pedig a nyolc megkérdezett nemzetbõl hétnél az elsõ három helyen szerepel. A balesetbiztosítás is az elsõ helyen említet biztosítási termékek között szerepel, míg Oroszországban az életbiztosítás mellett a gyermekek védelme is kulcsfontosságú.

Az európai lakosok egy kérdésben mindannyian egyetértenek: ha önmaguk és családjuk egészségi ellátását, állapotát biztosítani tudnák, mindenképpen megtennék.

A tanulmány alapján egyértelmû, hogy a legnagyobb biztonságérzetet a szociális környezet (család, partner, barátok) nyújtja. Az olaszokat ezzel szemben a biztosítás és a nyugdíj megléte is megnyugtatja, ötbõl egy svájci pedig a politikai rendszerben bízik. A németeknél a vallás is jelentõs szerepet tölt be biztonságérzet terén, míg Olaszországban vagy Angliában ezt a feladatkört inkább a rendõrség veszi át. Portugáliában és Spanyolországban az orvosok szerepe is meghatározó.

A felmérést a Zurich Insurance Group számára a GfK készítette 2012 szeptembere és októbere között.