Az EU elfogadta az ING szerkezetátalakítási tervét
2012.11.20
A holland bank és biztosítási csoport, az ING idõt nyert az Európai Bizottságtól államadóssága törlesztésére és biztosítási üzletágának kiszervezésére, miután az Európai Unió versenyfelügyeletével sikerült megegyeznie egy új szerkezetátalakítási tervrõl.

Az új tervezet szerint az ING 2015-ig köteles visszafizetni fennmaradó államadósságát, és addigra kell leválasztania biztosítási üzletágát is.

Az ING által kapott állami támogatásért cserébe kitûzött feladatokat, és kérdéseket megfelelõen kezeli a módosított szerkezetátalakítási terv” – közölte Joaquin Almunia versenyügyi biztos.

Az új megállapodás jól tükrözi a pénzügyi piacok sérülékenységét, melynek következtében a vállalatok eszközértékesítésüket és nyilvános részvénykibocsátásaikat késõbbi idõpontra kénytelenek halasztani. Eredetileg arról volt szó, hogy a holland ING 2013 végéig eladja vagy tõzsdére bocsátja biztosítási illetve befektetési szegmensét, cserébe az Európai Bizottság által 2008-ban, a válság miatt szükségessé vált 10 milliárd eurós segély jóváhagyásáért.

Az új szerkezetátalakítási terv keretin belül az ING-nek végül 2015-ig kell visszafizetnie a fennmaradó 3 milliárd eurót és egy 50 százalékos prémiumot. Kikötés továbbá, hogy részleteiben kezdjen biztosítási ágának eladásába, legkésõbb 2018-ig pedig teljesen zárja le a folyamatot.

„A Bizottság beleegyezett abba, hogy az ING biztosítási üzletágának értékesítési határideje meghosszabbodjon Európában, méghozzá a jelenlegi piaci helyzet, valamint az ING mûködési sajátosságai miatt” – áll a Bizottság közleményében.

Az ING elmondta, hogy szigorú versenykorlátozások elé néz 2015-ig bezáróan, illetve addig, amíg nem adja el biztosítási és befektetési üzletágának minimum 50 százalékát.