Allianz: a hitelválság elvonja a figyelmet a fontosabb dolgokról
2012.11.20
A természeti csapásokra (viharokra, árvizekre) való felkészülés mind a politikusok, mind az emberek szemében picit háttérbe szorult az európai pénzügyi válság közepette – állítja Európa legnagyobb biztosítótársasága, az Allianz.

A hitelválságról szóló rendkívül széleskörû diskurzus és a viszonylag enyhe és alacsony számú természeti katasztrófák miatt, 2012-ben a környezeti csapások és a klímaváltozás ismét háttérbe szorultak a politikusok és a közvélemény szemében – véli Amer Ahmed, az Allainz Re vezérigazgatója.

Az Allianz szerint az idõjárással kapcsolatos biztosítási események gyakorisága és súlyossága várhatóan emelkedni fog, és egyre több emberélet és vagyontárgyat veszélyeztet, miután sokan költöznek part menti területekre. A közelmúltban pusztító Sandy hurrikán New Jerseyben és New Yorkban több mint száz embert ölt meg, hozzávetõleg 10 és 20 milliárd dollár körüli összeggel terhelve a biztosítókat illetve viszontbiztosítókat – derül ki az Eqecat katasztrófa modelleket fejlesztõ cég becsléseibõl.

Növelni kell megelõzésre, és kockázatcsökkentésre irányuló intézkedéseket, méghozzá a közszférával közösen annak érdekében, hogy felkészüljünk a növekvõ vihar- és jégesõkárokra, illetve azok veszélyeire – fogalmazott Ahmed. Hozzátette: az elmúlt 30 évben a természeti csapások okozta biztosítási kifizetések 15-szörösére emelkedtek. Egyre jellemzõbb, hogy a komolyabb természeti katasztrófák - mint a tavalyi thaiföldi árvíz - az egész világra kiható láncreakcióakt váltanak ki, fõként az ellátási láncban fellépõ akadozásokon, fennakadásokon keresztül.

A biztosítási szektor és a kormány által támogatott biztosítási programok rekord mennyiségû, 105 milliárd dolláros természeti csapás miatti kárigényt fizetettek ki 2011-ben: ide tartozott a Japánban bekövetkezett földrengés és cunami, valamint Thaiföld árvízkatasztrófája.