Alternatív befektetési lehetõségeket keresnek a biztosítók
2011.07.11
Befektetéseibõl származó jövedelmeinek növelése érdekében zöldenergia projektekbe, így szélparkok és naperõmûvek építésébe fektetne a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re.

„Feltéve, hogy profitvárakozásaink teljesülnek, 2,5 milliárd eurót tervezünk fektetni megújuló energia projektekbe a következõ öt évben” – közölte a társaság pénzügyi kockázatokért felelõs igazgatója, Thomas Blunck a Bloomberggel.

A kedvezõtlen kamatkörnyezet miatt alacsonyabb befektetési hozamokkal szembesülõ biztosítóknak és viszontbiztosítóknak alternatív befektetési lehetõségek után kell nézniük, miután a magasabb kockázatot jelentõ részvények és ingatlanok után a Szolvencia II. értelmében nagyobb tõketartalékot kellene képezniük.

2011 elején a Munich Re hozzávetõleg 40 millió eurót fektetett németországi szélturbinákba. A társaság közel áll két további projekt aláírásához, további néhány pedig idén kerül elbírálásra – közölte Blunck. A megújuló energia beruházások azért is különösen vonzóak a szektor számára, mivel kiszámítható, hosszú távú cash flow-t eredményeznek.

A Munich Re befektetései 191 milliárd eurót tettek ki március végén. Ezen belül a részvények aránya 4,5 százalékra csökkent a 2007 végi 13,8 százalékról. Legutóbb, májusban a társaság azt közölte, hogy idén 4 százalék alatti hozamot remél.

Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz SE szintén növelni szeretné idén zöldenergia beruházásait. A müncheni székhelyû cég 7-8 százalékos belsõ megtérülési rátával számol a megújuló beruházásai esetén – közölte év elején befektetõivel a társaság.

A megújuló energiákba történõ közvetlen beruházásokon kívül a Munich Re szeretné az ágazatban díjbevételeit is növelni, mely jelenleg nagyságrendileg 50 millió eurót tesz ki. A kétszámjegyû éves növekedési ütemnek köszönhetõen azonban 2015-re várhatóan százmilliós nagyságrendûre hízik.

Az Európa északi tengereire tervezett szélparkok több mint száz milliárd euróval növelhetik a biztosított vagyon nagyságát. Ez ugyan tovább növelné a társaságok viharkárokkal szembeni kitettségét, ugyanakkor új biztosítási megoldások kifejlesztésére is lehetõséget biztosítana.