Egészségbiztosítók kisajátítása - alkotmánybírósághoz fordul az egyik társaság
2012.11.23
Valószínûleg az alkotmánybírósághoz fordul Szlovákiában a Penta Investments, ha az ottani parlament jóváhagyja a magántulajdonú egészségbiztosítók kisajátítását.

A Penta a Dôvera biztosító részvényese. Martin Kú¹ik résztulajdonos úgy gondolja, ha döntõbíróság vagy bíróság elé vinnék az ügyet, nem jó a pénzügyi csoport pozíciója.

„Másfelõl itt van az alkotmánybírósági megoldás, amit azonban parlamenti képviselõknek kell kezdeményezniük, s úgy véljük, erre vezet út” – nyilatkozta Kú¹ik a Hospodárske noviny gazdasági napilap csütörtöki HN Club vitafórumán.

Mint ismeretes, Robert Fico miniszterelnök bejelentése szerint Szlovákia visszatér az egybiztosítós egészségügyi modellre, és ha kell, akaratuk ellenére is államosítani fogja az országban mûködõ két magánbiztosítót.

Fico újságíróknak hozzátette, hogy az új, egységes biztosítási rendszer 2014-ben lép várhatóan életbe. A kényszerû államosításra korábban nem volt példa Szlovákiában, így a kormány most is igyekezni fog elfogadható feltételekben megállapodni az érintettekkel 2013 végéig.

Jelenleg két magán egészségbiztosító mûködik az országban: a szlovák-cseh Penta Investments tulajdonában lévõ Dovera és a holland Achmea tulajdonában lévõ Union. Õk együttesen mintegy 1,8 millió ügyfelet biztosítanak az 5,4 milliós országban.