EIOPA: új, egységes nyugdíjterméket kellene bevezetni
2012.11.26
A Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke azt javasolja, hogy bõvítsék ki szervezetének mandátumát, továbbá egy európai uniós nyugdíj megtakarítási termék létrehozását is fontosnak tartaná.

Az EIOPA éves konferenciáján, Frankfurtban tartott múlt heti beszédében Gabriel Bernardino azt mondta, ki kellene terjeszteni az európai szabályozóhatóság jogkörét a harmadik pillér, illetve a magánnyugdíjak felügyeletére is.

Véleménye szerint erre azért volna szükség, hogy a magánnyugdíjak megfelelõ szintû szabályozásban részesüljenek, valamint az Európai Unió tagállamai megfelelõ szintû, biztonságos és fenntartható nyugdíjat tudjanak biztosítani állampolgáraiknak.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tevékenységre, illetve felügyeletére vonatkozó egységes EU-szintû keretrendszernek mind prudenciális mind fogyasztóvédelmi intézkedéseket is magában kell foglalnia, amely javítaná a fogyasztók tájékoztatását, védelmét, továbbá növelné a lakosság bizalmát a nyugdíj megtakarításokat növelõ pénzügyi termékekben – tette hozzá Bernardino.

Ezzel összefüggésben az EIOPA-nak meg kell vizsgálnia egy EU nyugdíj-megtakarítási termék kifejlesztésének lehetõségét. Ez a termék finanszírozhatná az egyéni, illetve csoportos befizetéssel meghatározott (defined contribution, DC) nyugdíjalapokat, ugyanakkor világosan megkülönböztethetõnek kell lennie a különbözõ befektetési termékektõl, hosszú távú, nyugdíj-elõtakarékossági céljaira koncentrálva.

Bernardino szerint egy ilyen terméknek egyszerû szerkezetûnek kellene lennie, továbbá alacsonyabb költségstruktúrát és modernt kockázatkelezési eszközöket kellene alkalmaznia. Világos és átlátható irányítási struktúrát, továbbá teljes átláthatóságot kellene biztosítania tagjai és ellátottai számára – tette hozzá az elnök.

Az EU tanúsítási rendszere biztonságot teremtene az uniós állampolgárok számára valamennyi forgalomba hozott nyugdíj-megtakarítási termék minõségével kapcsolatban. Ezek a termékek fontos szerepet játszhatnának az EU gazdaságában azáltal, hogy garantáltan hosszú távú beruházásokra fókuszálna, erõsítve ezáltal a fenntartható növekedést – vélekedett Bernardino.