Év végére eltûnik a biztosítók nyeresége
2012.11.27
A biztosítók a harmadik negyedévben 1,7 milliárd forint nyereséget értek el, de a negyedik negyedévben eltûnik a nyereségük, amely a különadó nélkül szeptember végén 8,3 milliárd forintot tett volna ki - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján, a biztosítókról szóló gyorsjelentésben.

A biztosítókat ugyanúgy sújtja a bankadóként elhíresült különadó, mint a bankokat. Jövõre a biztosítókra ez már nem vonatkozik, de helyette megkapják a nyakukba a meglevõ baleseti adó mellett az új biztosítási adót is. A különadó egyébként a legtöbb magyar bankot idén is veszteségbe taszítja.

A harmadik negyedévet az életbiztosítások gyorsuló ütemû visszaesése, míg a nem életbiztosítások enyhe emelkedése jellemezte.

A befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosításoknál volt a legdrasztikusabb a visszaesés. A negyedéves 12,5 milliárd forintos díjbevételhez 18,5 milliárd forint kifizetés társult. Az e biztosításokban felhalmozott megtakarítás viszont nem csökkent, mivel a hozam 21 milliárd forinttal, 920 milliárdra emelte a megtakarításokat.

A nem életbiztosítások száma az elsõ negyedévben érte el a mélypontot, 9,19 millió darabbal. A harmadik negyedév végén viszont már 9,26 millió volt a szerzõdések száma.

A jelentés szerint már nemcsak a jármûbiztosítások növelték a darabszámot, hanem enyhe növekedés volt megfigyelhetõ az egyéb nem életbiztosításoknál is.