S&P: „ideges” az európai biztosítási piac
2011.07.08
A Standard&Poor’s hitelminõsítõ legutóbbi jelentésében úgy fogalmazott: „2011 második félévébe lépve idegesnek tûnik az európai biztosítási szektor”. A hitelminõsítõ szerint hiába sikerült jelentõsen javítaniuk eredményükön a társaságoknak a 2009-es mélyponthoz képest, mégis kétkedve tekintenek a jövõbe.

Az S&P szerint a gazdasági környezet nem feltétlenül kedvez a biztosítási szektornak, ráadásul olyan változások elõtt a piac, mint a Szolvencia II. bevezetése, és a nemzetközi könyvelési standardok módosítása.

Bizonytalanságot okoz egyelõre az is, hogy csak idén év végén fogja a globális pénzügyi rendszer szabályozásán dolgozó Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) megnevezni a rendszerszempontból fontos intézményeket (G-SIFIs). Ezek azok a globális pénzügyi szereplõk, amelyek az átlagosnál nagyobb kockázatot jelentenek a globális pénzügyi stabilitásra. Az S&P várakozásai szerint ezek között zömében bankok lesznek, de egy-két biztosító is szóba kerülhet.

Mindezen események együttesen negatívan érinthetik a nem-életbiztosítási szegmens jövõjét, ráadásul az év második felében sem számíthatnak a biztosítók befektetéseiken elért jövedelmeik emelkedésére – közölte a hitelminõsítõ.