\"Digitális szomszédokkal\" a betörések ellen
2012.11.30
Saját bevallásuk szerint a britek 60 százaléka használ - vagy használna – digitális csatornákat a helyi bûnözés mértékének csökkentése érdekében.

A Legal & General friss kutatásából kiderül, hogy az emberek jelenleg is élnek a digitális csatornákkal, illetve nyitottak rájuk: 56% kap rendszeresen aktuális híreket a rendõrségtõl emailben, hírleveleket szintén 56%, helyi közösségi emaileket 50%, online fórumokat 42% használ, helyi blogokat 42% olvas, 38% Facebookozik, 23% pedig Twitterezik, hogy fellépjen lakóhelye környezetében tapasztalt bûnözés ellen.

A felmérés eredményei jól tükrözik az úgynevezett „Virtuális Szomszédság” jelenségét, melynek megfelelõen a lakosok online felületeken beszélik meg a bûnügyi eseteket, információt cserélnek a témában, ennél fogva pedig nagyobb biztonságban érzik magukat.

A tesztalanyok 43%-a vallja magát valamilyen mértékben nyugtalannak a helyi bûnözés tekintetében, 74% szerint pedig a lakosok dolga, hogy a közösséget biztonságban tartsák. A brit városok közül leginkább Leicesterben aggódnak a bûnözés miatt (55%), ezek után következik Liverpool (54%), majd Leeds (52%). Ezekben a városokban pedig a válaszadók több mint fele jelenleg is használ digitális csatornákat információszerzés és bûnözésmegelõzés céljából.

A felmérés további érdekes megállapításai:

  • A digitális csatornákat szomszédjaival való kapcsolattartás céljából használó britek egyharmada (37%) több csatornát, weboldalt használ jelenleg, mint egy évvel ezelõtt.
  • Nem csupán a fiatalabb generációkra jellemzõ ez a tendencia, hanemaz 55 éves vagy a feletti, netes csatornákat használók 26%-ára is
  • A közösségi oldalak igen népszerûek az 55 éves vagy annál idõsebb korosztályban a válaszadók 25%-a jelenleg is aktív Facebook-felhasználó annak érdekében, hogy a helyi bûnözéssel kapcsolatos hírekhez könnyebben hozzájusson.