Bûnmegelõzés Európában: a betörések száma nõ, az autólopásoké csökken
2012.12.03
A kések eltüntetése utcáinkról, a cyber-bullying (online félelemkeltés) kezelése vagy a függõség korai kimutatásának elõsegítése – többek között ilyen bûnmegelõzési kezdeményezések zajlanak Európa-szerte az európai bûnmegelõzési hálózat (EUCPN) keretében. Az Európai Bizottság jelentésében megállapítja, hogy számos projekt helyi szereplõk ösztönzésére irányul, viszont a hálózat eredményessége javítható lenne ha a kezdeményezések a bûnmegelõzés kulcsszereplõire és a velük történõ közelebbi együttmûködésre összpontosítanának.

Az EUCPN különös figyelmet fordít többek között a fiatalkori, városi és kábítószerrel kapcsolatos bûnözésre. A hálózat például a következõkre összpontosít: a figyelemfelkeltésre az európai bûnmegelõzési díj (ECPA) révén, amely a legjobb európai bûnmegelõzési projekt megjutalmazására irányuló, évente megrendezésre kerülõ verseny; a kábítószerekre, egy, a hollandiai általános és középiskolás gyermekeknek szóló megelõzõ projekt révén; valamint a családon belüli erõszakra, a helyi hatóságok, a rendõrség és az egészségügyi szektor által irányított nagyszabású együttmûködési projekt révén a svédországi Malmöben.

A mai bizottsági jelentés arról tanúskodik, hogy az EUCPN jól teljesített az elmúlt két és fél évben. A hálózat azonban még tovább tökéletesíthetõ. Így az EUCPN-nek inkább a bûnmegelõzésben munkálkodó személyek szükségleteire kellene irányítania a saját termékeit (tematikus lapok, jelentések, tanulmányok stb.), például a legjobb gyakorlatokat tartalmazó szöveganyagok készítésével gyakorló szakemberek számára, regionális és helyi szinten egyaránt.

A bizottsági jelentés emellett arra ösztönzi az EUCPN-t, hogy építsen ki közelebbi kapcsolatokat az EUROSTAT-tal (a jobb uniós szintû statisztikai információk szolgáltatása érdekében), az Európai Rendõrakadémiával, a CEPOL-lal (a gyakorló szakemberek helyi szintû elérése érdekében) és az Európai Rendõrségi Hivatallal, az EUROPOL-lal (a szervezett bûnözés jövõbeli kihívásainak és prioritásainak meghatározása céljából).

Az EU legtöbb tagállamában a bûnözés mértéke az utóbbi 10 évben folyamatosan csökkent. A bûnözés különbözõ típusait illetõen azonban jelentõs különbségek figyelhetõk meg. 2006 és 2009 között számos tagállamban emelkedett a rendõrség által nyilvántartásba vett bûncselekmények száma, különösen a betörések és a kábítószer-kereskedelem terén. Ugyanakkor a nyilvántartásba vett gépjármûlopások, erõszakos bûncselekmények és rablások száma jelentõsen csökkent.