Vége a dalnak: egymilliárd dollárt követel Buffet a Swiss Re-tõl
2012.12.05
A Warren Buffett tulajdonában lévõ Berkshire Hathaway mintegy 1 milliárd dollár kártérítést követel a Swiss Re viszontbiztosítótól, melyet a pénzügyi válságot követõen nyújtott, tõkeinjekció formájában.

A Swiss re múlt havi eredmény beszámolójában tette közzé, hogy a Berkshire 0,5 és 1 milliárd dollár közötti kártérítést követel, amely a viszontbiztosító szerint „nem megalapozott”. A vita tárgyát azon veszteségek képezik, melyeket a Bershire visszterhes követelésvásárlásain szenvedett el, melyek a zürichi székhelyû vállalat amerikai élet- és egészségbiztosítási üzletágához kapcsolódnak. A Berkshirenek tavaly mintegy 642 millió dolláros adózás elõtti vesztesége származott a megállapodásból.

A kártérítési követelés tehát arra enged következtetni, hogy kezd megromlani a kapcsolat Európa hatodik legnagyobb biztosítási csoportja és a Buffett általa vezetett konglomerátum között.

A Berkshire 2009-ben sietett megmenteni a viszontbiztosítót, 3 milliárd svájci frank támogatás formájában, miután a viszontbiztosító súlyos eszközleírásokat volt kénytelen véghezvinni. A két fél egy évvel késõbb állapodott meg a visszaengedményezési ügyletrõl, amely korlátozta a Swiss Re kitettségét a 2004 elõtt írt életbiztosítási szerzõdések vonatkozásában.

Azonban a 2011-es éves jelentésében a Berkshire már arra figyelmeztetett, hogy a halálozási arányok továbbra is jelentõsen meghaladják a korábbi feltételezéseket”, amely így növelte a cég becsült jövõbeli kötelezettségeit a szerzõdõ ügyfelekkel szemben.

Részvényelemzõk szerint a Berkshire úgy véli, hogy a Swiss Re hiányos információkat szolgáltatott az ügylet megkötése idején, ezért kér most 0,5 és 1 milliárd dollár közötti kártérítést.

A két fél már találkozott, hogy megpróbálják megoldani a vitát, amelyre ha nem kerül sor, a Swiss Re szerint választottbírósági eljárásra lesz szükség. A Swiss Re sikeresen talpra állt a válságot követõen, részvényei idén csaknam 50%-kal emelkedtek.

A cég múlt hónapban azt mondta, hogy akár különleges osztalékot is fizethet, ha nem találnak megfelelõ felhasználási formát a mintegy 0,5-1,5 milliárd dollár közötti tõkefeleslegének. A viszontbiztosító már visszafizette a vészhelyzetben kapott kölcsönt a Berkshirenek, a cég azonban még mindig 3%-os részesedéssel rendelkezik a svájci vállalatban.

A két vállalat korábban úgynevezett quota share megállapodát is kötött, melynek értelmében a viszontbiztosító vagyon- és balesetbiztosítási ügyleteinek ötödét a konglomerátumra engedményezi. Ez a megállapodás idén szûnik meg a felek között.