ING: egymilliárd dollárt kér a BMW-tõl
2011.07.11
Hollandia legnagyobb pénzügyi szolgáltatója pénteken bejelentette: megválik gépjármûlízing részlegétõl. A BMW egymilliárd dollárt ajánlott a cégért, amelybõl a kormánytól kapott mentõcsomagot fizetné vissza az ING.

Az ING csoport a 2008-as válságot követõen 10 milliárd eurós mentõcsomagot kapott a holland kormánytól, melynek törlesztéséhez jó néhány üzletágától megvált már a cég, köztük amerikai internetes bankjától, az ING Direct USA-tól is.
Nem szerepelt korábban az értékesítésre váró üzletágak között a gépjármûlízing, június végén azonban már eladónak titulálta a céget az ING. Egy holland újság szerint az üzletág hozzávetõleg 4 milliárd eurót érhet.

A cég Európában mintegy 240 ezer jármûvet lízingel, 1200 alkalmazottal rendelkezik, mérlege pedig 3,5 milliárd eurót tett ki tavaly év végén – közölte a társaság.

Az ING csoport vezérigazgatója, Jan Hommen szerint a lízing csoport értékesítése is beleilleszkedik a társaság stratégiájába, melynek célja, hogy modernizálja az üzletágak mûködését, és egyszerûsítse a csoport felépítését.
Az üzletágat a BMW lízingcége, az Alphabet veszi meg 700 millió euróért, mely 530 millió euróval növelné az ING elsõrendû alapvetõ tõkéjét, ezzel 17 bázisponttal emelkedne az elsõrendû tõke részaránya.
A befolyt összegbõl a cég továbbra is az államtól kapott kölcsönt szeretné törleszteni. Az üzlet megkötésére várhatóan a negyedik negyedévben kerül sor.