Csavarhúzóval szúrták le a német biztosítóvezért - mi állhat a háttérben?
2012.12.07
Kórházba szállították annak a német biztosítótársaságnak a vezérigazgatóját, melynek tulajdonosai a napokban jelentették be, hogy több milliard eurós üzleteladási tervet fontolgatnak.

A Provinzial Nordwest vezetõjét, Ulrich Ruethert egy csavarhúzóval szúrták mellbe közvetlenül a munkavállalói ülést megelõzõen, melyen a cég leendõ adásvételét vitatták volna meg. A cég szerint a 44 éves vezetõ állapota nem olyan súlyos, mint amilyennek kezdetben tûnt.

A támadásra az után került sor, hogy az állami tulajdonban lévõ regionális takarékpénztárak szövetsége és a helyi önkormányzatok által tulajdonolt Provinzial Nordwest bejelentette, hogy a vállalat értékesítését fontolgatja, mely ügylet politikailag vitatható lehet.

A piaci kapitalizációja alapján Európa legnagyobb biztosítójának számító Allianz lehet a társaság vevõje, amely már be is jelentette, hogy kész a Provinzial Nordwest 2,25 milliárd eurós könyv szerinti értékénél jóval többet ajánlani a cégért. Az állami cég magáncég tulajdonába kerülése azonban ellentmondásosnak bizonyulhat.

A takarékpénztárak korábban például keményen küzdöttek a magánszektor az ágazaton belül folytatott felvásárlásai ellen, többek között 2007-ben, a Landesbank Berlin felvásárlásakor. Akkor végül az a megállapodás született, hogy a német takarékpénztárak jelentõs összeget fizettek azért, hogy a bank állami kézben maradjon.

A Vesztfália-Lippe tartomány takarékpénztárai, melyek 40%-os részesedéssel rendelkeznek a Provinzial Nordwestben, megerõsítették, hogy érdeklõdés mutatkozik a biztosítási ágazatból a cég megszerzésére. A tulajdonosok gyorsan döntést fognak hozni, hogy milyen feltételek mellett és egyáltalán sor kerülhet-e az értékesítésre.

A Provinzial Nordwest nem kívánt nyilatkozni a vezérigazgató megtámadásával, illetve az elkövetõ személyével kapcsolatban. Reményeik szerint Ruether néhány napon belül alkalmassá válik a munka folytatására. Az Allianz szintén nem kívánt nyilatkozni.

A szolgáltató szektor szakszervezete, a Verdi szerdán azt mondta, tudomása van a menedzsment értékesítési tervérõl, amely NÉmetország második legnagyobb állami biztosítóját érinti, a 2,25 milliárdos ajánltatot pedig hitelesnek nevezte. Azonban azt kérte a Provinzial NW köztulajdonosaitól, hogy adjanak biztosítékot, hogy nem adják el a társaságot, mivel az 6000 munkahelyet veszélyeztetne.

Németországban az állami bankoknak és biztosítóknak speciális státuszt biztosít a német jog, hagyományosan zárt ajánlatokat szoktak csak elfogadni, hogy kivédjék a privát szektor befolyásolását. A szakszervezet szerint a biztosító adásvételérõl szóló döntést akár már jövõ héten meghozhatják.

A Provinzial NW-nek mintegy 3 millió ügyfele van, díjbevétele pedig nagyjából egyenlõen oszlik meg az élet- és nem-életbizotosítási vonalak között, amely tavaly render 1,4 és 1,6 milliárd euró volt.