Pénteken kiderül melyik bank bukott meg a teszten
2011.07.11
A banki stresszvizsgálatokat végrehajtó Európai Bankhatóság (EBA) pénteken bejelentette: július 15-én teszik közzé a tesztek eredményeit.

Az eredmények pontos közzétételi idõpontjának bejelentése elõtt számos spekuláció látott napvilágot, korábban ugyanis már elhalasztották a tesztek kiértékelési idõpontját, mivel az EBA nem jutott elegendõ információhoz a bankoktól a vizsgálat elvégzéséhez.

Az EBA a vizsgálat eredményeivel együtt szeretné közzétenni az alulteljesítõ bankok, valamint a kockázatosnak vélt bankok listáját, a feltõkésítésükhöz szükséges lépésekkel.

A vizsgálatban összesen 91 bank vesz részt, amely az EU-s bankok teljes eszközértékének 65 százalékát reprezentálja.

Az eredményeket július 15-én teszi közzé az EBA, valamint a résztvevõ bankok egyaránt. Ezek után a nemzeti felügyelõ hatóságok összesítik az adott ország bankjainak eredményeit.

Az új, szigorúbb banki stresszvizsgálatok során egyebek között azt vizsgálják, hogy mekkora biztonságot nyújt a banki veszteségek fedezetéül szolgáló magtõke egy esetleges gazdasági visszaesés, vagy az ingatlanárak nagyobb mértékû zuhanása esetében. További szempont, hogy milyen hatással van a bankokra az általuk birtokolt államkötvények értékvesztése, ugyanakkor nem tér ki a vizsgálat az államcsõd esetére. A stresszteszt egyúttal egy új, konzisztens benchmark-ot is felállít, ahol az alapvetõ tõkeelemek aránya 5 százalék feletti kell legyen.


Az Európai Bankhatóság feladata, hogy az európai bankcsoportok, nemzetközi hitelintézetek határon átnyúló tevékenységét nyomon kövesse, a kialakuló kockázatokra idõben felhívja a figyelmet, elõsegítse a nemzeti felügyeletek közötti együttmûködést és információcserét, közelítse egymáshoz az európai felügyeleti gyakorlatokat, biztosítsa a felügyelés európai egységét és szükség esetén koordinált módon lépjen fel a banki válsághelyzetek kialakulásának megakadályozására.