Swiss Re: jövõre drágulhatnak a biztosítások
2012.12.19
2012-ben a nem-életbiztosítók díjbevétele enyhén emelkedett, amely növekedés várhatóan 2013-ban is tovább folytatódik, az árak mérsékelt emelkedése mellett – állítja friss tanulmányában a Swiss Re.

Míg a globális gazdaság teljesítménye általában továbbra is gyengének nevezhetõ, az USA javuló lakáspiaci tendenciái, Kína fiskális és monetáris ösztönzõi és az eurózóna lassú fordulata várhatóan lökést ad majd 2013-ban a gazdasági növekedésnek – állítja a zürichi székhelyû viszontbiztosító. Ez a javulás a biztosítók és viszontbiztosítók eredményeire is jó hatással lesz a Swiss Re szerint.

A Swiss Re Sigma jelentésébõl kiderül, hogy 2012-ben a nem-életbiztosítók díjbevétele enyhén emelkedett, és ez a növekedés várhatóan jövõre is folytatódni fog, az árak mérsékelt emelkedése mellett.

Míg az elsõdleges nem-életbiztosítási vonalak idén stagnáltak, vagy enyhén emelkedtek, ez a növekedés nem volt elég ahhoz, hogy kompenzálja a biztosítókat a csökkenõ befektetési hozamok miatt. Ennek ellenére a mûködési eredmények némiképp javultak 2011-hez képest.

2013-ban a tartalékok terén kedvezõtlen hatásokat vár a viszontbiztosító, ami valószínûleg a biztosítási díjak kényszerû emelését fogja eredményezni, különösen a balesetbiztosítási vonalakon – olvasható a jelentésben.

A Swiss Re várakozásai szerint a feltörekvõ piacoknak jövõre is sikerülni fog fenntartani az erõteljes növekedést az élet- és nem-életbiztosítási ágazatban is, köszönhetõen az egyre javuló életszínvonalnak. A folyamatban lévõ szabályozási fejlemények pedig tovább erõsítik az ágazat hosszú távú jövedelmezõségét.
Közép- és Kelet-Európában azonban a díjbevétel növekedés mérséklõdésére számít a viszontbiztosító, köszönhetõen az euró adósságválság folytatódásának.

A viszontbiztosítási piac várhatóan az elsõdleges biztosítási piac tendenciáit fogja követni, bár a viszontbiztosítók nagyobb kitettséggel rendelkeznek a természeti katasztrófák kockázataival szemben – mint amilyen a Sandy szupervihar is volt – ami negatívan érinti idei mûködési eredményüket – állapítja meg a jelentés.