A 10 legfontosabb biztosítási trend 2012-ben
2013.01.02
A szoftver és IT-szolgáltatásokat nyújtó SunGard cég 10 pontban foglalta össze a biztosítási iparág 2012-es trendjeit.

1. Az aktuáriusok egyre gyorsabb és hatékonyabb eszköz-forrás menedzsment modelleket és analitikákat használnak a kockázatkezelés fejlesztése érdekében.

2. A biztosítók új szoftvermegoldásokkal igyekeznek egyszerûsíteni és javítani ügyviteli folyamataikat, amelyek olyan üzleti szabályokra épülnek, melyekkel az új típusú termékek piacra kerülése is gyorsabb.

3. Az Egyesült Államokban a biztosítók, készülve az egészségügyi reformmal kapcsolatos bizonytalanságokra, analitikai és workflow eszközökbe fektetnek, így növelve a kárigények feldolgozásának hatékonyságát.

4. A felügyeletek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az irányítási, kockázatkezelési és compliance kérdésekre, amely arra kényszeríti a biztosítókat, hogy növeljék beruházásaikat a vállalati kockázatkezelési rendszerekbe.

5. A szabályozói jelentéstételi kötelezettségek várható növekedése folytán a biztosítóknak jobban össze kell hangolniuk a különféle pénzügyi adatokat, mérniük kell a teljesítményhez hozzájáruló tényezõket és valós idejû befektetési és számviteli információkat kell tudniuk felmutatni.

6. Egyre több biztosító használ üzleti intelligenciát a rendkívül nagy mennyiségû adatok kezelésére, ezáltal javítva a várható károk megbecslését, a piaci adatok elemzését.

7. A technológia, az IT konzumerizációja – melyet a legtöbben egyszerûen leginkább a „Hozd a saját kütyüd!”, a BYOD-jelenséggel azonosítják, azazhogy a cég alkalmazottai által vásárolt mobileszközök szépen lassan felváltják a vállalati informatikai eszközöket – arra készteti a biztosítókat is, hogy racionalizálják a bak office folyamatokat és helyfüggetlen hozzáférést biztosítsanak a különféle információkhoz, webes-, hang- és mobilcsatornákon keresztül.

8. A költség korlátok, a verseny okozta nyomás és az új termékek piacra kerülési idejének lehetõ legrövidebbre faragásának követelménye egyre több biztosítót kényszerít a cloud technológia alkalmazására, melynek segítségével jelentõsen csökkenthetõk a költségek, és felgyorsítható az új termékek és szolgáltatások piacra dobásának ideje.

9. A szabályozási reformok miatt a biztosítók kénytelenek konszolidálni a különbözõ funkcionális egységektõl és eltérõ üzletágakból származó információkat, ezáltal növelve az üzleti folyamatok transzparenciáját és az egész vállalat auditálhatóságát.

10. A nemzetközi szabályok - például a kötelezõ megfelelõségi elõírásokat tartalmazó Sarbanes-Oxley, avagy SOX-törvény, vagy a Szolvencia II bevezetése - egyre több nemzetközi biztosítótársaságot kényszerítenek arra, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek a rendszerszintû hitelkockázatok ellenõrzésére, illetve növeljék az átláthatóságot a különbözõ szervezeti egységek közötti információk konszolidációján keresztül.