Jobban fel kell készülni a nem modellezhetõ veszélyekre
2011.07.12
Az idei elsõ negyedév globális katasztrófái is arra késztetik a biztosítókat, hogy jobban felkészüljenek a nem modellezhetõ veszélyekre – figyelmeztet az Aon Benfield.

A viszontbiztosítási és brókeri feladatokat ellátó társaság szerint az idei japán és chilei cunami, valamint az izlandi vulkánkitörés is kitûnõ példa arra, hogy miért kell a biztosítóknak jóval alaposabban felkészülniük, megérteniük a nem modellezhetõ veszélyeket, mely teljes portfoliójukra hatással lehet.
A biztosítók kockázatértékelésébe bele kell építeni, hogy ezek a veszélyek miképp növelik a biztosítói veszteségeket, és hogyan viszonyulnak a modellezhetõ veszélyekhez, mint például a földrengésekhez, szélviharokhoz – állítja az Aon Benfield.

Az Aon Benfield Analytics nemzetközi katasztrófa menedzsmentjének vezetõje szerint fontos, hogy a társaságok világosan lássák, hogy a katasztrófa-modellek valójában mit modelleznek. Japánban például igen komoly károkat okoztak a modellek által nem becsült veszélyek, különösen a cunami és annak mellékhatásai.

Az Aon Benfield július 20-án rendez egy szemináriumot a szökõárak, vulkánok és földcsuszamlások veszélyeirõl és jellemzõirõl. A katasztrófa modellek fejlesztésekor igyekszik a társaság tudományos és mûszaki ismereteket is beépíteni, hogy a biztosítók teljesebb képet kapjanak a katasztrófák kockázatát, karakterisztikáját illetõen.