A románoknak sikerült: szárnyaltak tavaly a nyugdíjalapok
2013.01.10
A kétszámjegyû hozamoknak köszönhetõen tavaly mintegy 10 milliárd lejjel (662 milliárd forint) nõtt Romániában a második pillérhez tartozó nyugdjalapok vagyona.

A második pillérhez tartozó kilenc nyugdíjpénztár átlagosan 10,5%-os hozamot tudott elérni 2012-ben – derül ki a román nyugdíjpénztár szövetség (APAPR) adataiból.

A kezelt vagyon év végére megközelítette a 10 milliárd lejt, ami több mint 50%-kal haladta meg a 2011. év végi állományt.

A legfrissebb statisztikák szerint, melyek 2006-ra vonatkoznak, közel 5,8 millió román állampolgár tartozik a második pillér alá a 10 milliós teljes lélekszámból, amelybõl összegen 10 millió ember dolgozik.

2008 májusa óta a második pillérben kezelt vagyonon átlagosan több mint évi 11,4%-os hozamot értek el – közölte az APAPR.

A harmadik pillér, az önkéntes kiegészítõ nyugdíjpénztárak több mint 9,9%-os hozamot értek el tavaly, a pillérhez tartozó 11 alap pedig összesen jelenleg 600 millió lejt kezel.

Az APAPR elnöke, Marius Popescu 2012-re visszatekintve azt mondta, hogy egyáltalán nem volt könnyû év, össszesen négy kormányegyeztetésen vettek részt, nagyon feszült politikai, stagnáló gazdasági helyzetben és igen volatilis pénzpiaci környezetben. Ennek ellenére a nyugdíjrendszernek sikerült megõríznie stabilitását és tovább növelnie kezelt vagyonát.

Az idei évtõl Popescu azt reméli, hogy „stabil és kiszámítható” jogi keretet hoz majd a nyugdíjrendszer számára. 2013-tól ugyanis a második pillér kötelezõ hozzájárulása 3,5%-ról 4%-ra emelkedik.