6 milliárd eurós vagyonnal rendelkeznek az eurózóna biztosítói
2013.01.11
Az euróövezetben mûködõ biztosítótársaságok és nyugdíjpénztárak pénzügyi eszközeinek teljes értéke 2012. harmadik negyedévében megközelítette a 7500 milliárd eurót, az elõzõ negyedév 7296 milliárd eurójához képest – derül ki az Európai Központi Bank által közzétett statisztikákból.

 

 

 

{{BANNER}}

A biztosítástechnikai tartalékok szintén emelkedtek: ugyanazon idõszak alatt 6320 milliárdról 6360 milliárd euróra, elsõsorban a pozitív tranzakcióknak köszönhetõen.

Forrás: Európai Központi Bank

Az euróövezeti biztosítók és nyugdíjalapok összevont mérlegének szerkezete azt mutatja, hogy a birtokukban lévõ értékpapírok, a részvényeken kívül az ágazat teljes pénzügyi eszközállományának 40%-át tette ki 2012 szeptemberének végén. A második legnagyobb eszközkategóriát a befektetési jegyek (23%), harmadikat pedig a részvének (11%) alkották.

Forrás: Európai Központi Bank

A biztosítástechnikai tartalékok felbontása alapján, a háztartások részesedése az életbiztosítási tartalékokból 22 milliárd euróval nõtt a harmadik negyedévben. Ugyanígy a nyugdíjalapok tartalékain belül is nõtt a háztartások részesedése, méghozzá 11 milliárd euróval, miközben az elõre befizetett biztosítási díjak és a függõ károk tartalékai 3 milliárd euróval csökkentek ugyanezen idõszak alatt.

Ami a két ágazat egymáshoz viszonyított súlyát illeti, a biztosítótársaságok pénzügyi eszközeinek állománya 5896 milliárd euró volt szeptember végén, amely a biztosítók és nyugdíjalapok összevont mérlegének 79%-át jelentette.