Módosulhat a KRESZ: tilos lesz enni, dohányozni, GPS-t nyomkodni vezetés közben!
2013.01.11
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az európai gyakorlat figyelembevételével megvizsgálja a jármûvezetõk számára tiltott magatartások tételes felsorolásának, újabb tilalmak KRESZ-ben történõ pontos megnevezésének lehetõségét, például a dohányzás, étkezés, a GPS vagy fedélzeti számítógép használat, a televíziózás vagy videózás esetében – írja a pénteki Népszava.

A minisztérium kommunikációs fõosztálya kiemelte: a jogszabályi tiltás hatékony ellenõrzés nélkül nem érheti el célját, e nem kívánt magatartások tetten érhetõsége azonban erõsen korlátozott. Közlekedésszabályozási oldalról leginkább arról lehet szó, hogy egy bekövetkezõ balesetnél a jármûvezetõ gondatlan magatartását súlyosbító körülményként vegyék figyelembe.

A mobiltelefonok rohamos elterjedése nyomán vezetés közbeni használatukat nemzetközi szinten is jelentõs baleset okozó tényezõként azonosították. Így a kézben tartott mobiltelefon használatának tilalma egész Európában elterjedt gyakorlattá vált. A hazai elõírások is ehhez igazodtak.

A szaktárca alapvetõen minden olyan jármûvezetõi magatartást közlekedésbiztonsági szempontból nemkívánatosnak tekint, esetenként veszélyesnek tart, amely elvonhatja a vezetõ figyelmét, vagy korlátozhatja a vezetéshez szükséges képességeit (egyebek mellett a szabad kézhasználatot).

A KRESZ-rendeletben soha nem lehet a teljesség igényével tételesen felsorolni, hogy mi mindent tilos vezetés közben csinálni, mindig indokolt marad a \"jármûvezetésre alkalmas állapot\" elõírás megtartása. Ha a jármûvezetésre alkalmasságot jelentõsen befolyásoló magatartás sajnálatosan elterjed, akkor fontolható meg, hogy a konkrét magatartás kiemelt tilalmát a jogalkotó a KRESZ-be beépítse - hangsúlyozta a Népszava kérdésére a minisztérium.