Fúziók és felvásárlások: kitõl kértek tavaly tanácsot a biztosítók?
2013.01.14
A Goldman Sachs vezeti a 2012-es a rangsort a befektetési bankok között a biztosítóknak és viszontbiztosítóknak nyújtott M&A tanácsadás, és részvény kibocsátások lebonyolítása tekintetében. Kötvénykibocsátások lebonyolításában azonban a JPMorgan vitte a top helyet.

A biztosítók és viszontbiztosítók elsõszámú befektetési bankja tavaly a Goldman Sachs volt: õt választották 2012-ben legtöbben fúziókkal és felvásárlásokkal (M&A) kapcsolatos tanácsadásra, valamint biztosítókhoz kapcsolódó részvénykibocsátások lebonyolítására. A Dealogic adatai szerint kötvénykibocsátások esetében azonban a JPMorgan vitte a prímet.

A Goldman Sach tavaly összesen 29 M&A tranzakciót bonyolított le, több mint 18,5 milliárd dollár értékben, amely 34,2%-os piaci részesedést jelent. Második helyen a Morgan Stanley végzett, amely 16, összesen 13,14 milliárd dollárt érõ ügylet esetében nyújtott tanácsokat, harmadikként pedig a HSBC került dobogóra, 9 darab, 13 milliárd dollárt meghaladó ügylettel.

Ez azt jelenti, hogy 2011-et követõen, tavaly is sikerült megõriznie elsõ helyét a Goldman Sachsnak.2012-ben összesen 15 részvény kibocsátási ügyletet bonyolított le a bank, 9,2 milliárd dollár értékben, amely az összes ügylet 12,3%-át tette ki. Ezzel épphogy megelõzte a Citi-t, amely 11 ügylettel, és 9,1 milliárddal a második helyen végzett.

A Morgan Stanley összesen 11 ügyletet bonyolított le, közel 8,3 milliárd dollár értékben.

Kötvénykibocsátások tekintetében azonban csak a hatodik helyen végzett a Goldman Sach. A legtöbb, összesen 38 ügyletet a JPMorgan bonyolított le, 8,1 milliárd dollár értékben, megelõzve a Citit és az UBS-t.