Forradalmi változásokat ígér a Generali új vezére
2013.01.16
A nem stratégiai jelentõségû üzletágak eladásából 4 milliárd euró bevételre számít az olasz biztosítóóriás, amely \"forradalom\" reményei szerint a pénzügyi teljesítmény fellendülését hozza magával 2015-ig – közölte az Assicurazioni Generali S.p.A. új vezérigazgatója, Mario Greco.

Európa 3. legnagyobb biztosítója már bejelentette, hogy a BSI svájci magánbanktól illetve az amerikai élet-viszontbiztosítási egységétõl meg kíván válni, melyek együttes értékét 2.5 milliárd euróra becsülte, viszont nem adott információt arról, hogy mely más egységek kerülhetnek még eladásra.

Greco azt is elmondta, azzal a céllal, hogy növeljék a Generali mûködésének eredményét, kiterjesztik a jövedelmezõ nem-életbiztosítási tevékenységüket, többet fektetnek a gyorsan növekvõ kelet-európai és ázsiai területekbe, továbbá 600 millió eurót faragnak le a költségekbõl.

Az új vezetõ augusztus 1-én lépett hivatalba az egyik legnagyobb részvényes, a Mediobanca támogatásával. Greco több mint 5 millió euró mûködési eredményt ígért, ami meghaladja a 2012-es év 4 millió eurós elõzetes eredményét, azonban a kitûzött cél elérésének határidejérõl nem mondott pontosat a vezetõ.

A Generali átszervezése követi több rivális európai biztosító hasonló intézkedéseit, mint amilyen az Aviva, az Axa, vagy az Old Mutual, akik mind arra kényszerültek, hogy ellensúlyozni próbálják az igen alacsony kamatlábakés a 2008-as bankválságot követõ volatilis pénzügyi piacok negatív hatásait.

\"Forradalmat kell csinálnunk, melynek alapja a fegyelem, az egyszerûség és a fókusz\" – mondta Greco Londonban, ahol felvázolta Olaszország fõ pénzügyi csoportjának profitnövelésérõl szóló terveit.

Új stratégiájának célja, hogy 2005-re a Generali biztosító mûködési eredményének felét a nem-életbiztosítások biztosítsák, szemben 2012 elsõ kilenc hónapjával, amikor ez csak a harmadát tette ki.

Új célok

Generali azt is megcélozta, hogy szolvenciamutatóját – amely a fõ mércéje az európai biztosítók tõkeerejének - 160%-ra növelje, a 2012-re becsült a 150-155%-ról, amely még mindig jóval alacsonyabb lenne a három fõ rivális 229%-os átlagánál. A tõkecélok meghatározásakor már beleszámolták a múlt héten bejelentett 2.5 milliárd eurós kivásárlási ügyletet is, melynke keretében a nemzetközi Generali visszavásárolja a Generali PPF Holding (GPH) 49 százalékos részesedését a cseh PPF csoporttól, így teljes irányítást szerez a vegyesvállalatban.

Greco ígéretet tett, hogy a célok elérése érdekében nem csökkentik az osztalékot, és nem kell nagyobb létszámleépítéssel sem számolni. Azt is elmondta, hogy nem lesznek nagy visszaszorítások az érett piacokon, így Ausztriában, Svájcban és Hollandiában, melyek elemzõk szerint igen gyengén teljesítenek, és nincs szó kelet-európai akvizíciós tervekrõl sem, ahonnan a Generali értékesítésbõl származó bevételeinek jelenleg mintegy 6%-a származik.

Negatívan hatott a Generali részvényeire, hogy a cseh befektetõ, Petr Kellner múlt héten 1 milliónyi Generali részvényt adott el, ennek ellenére a papírok jelenleg mintegy 43%-kal magasabb összegen forognak, mióta Greco augusztusban átvette a vezetést.

Greco, aki az értékeléseket már elõkészítette, egyelõre még nem kapott kötelezõ érvényû ajánlatot a BSI magánbankra és az amerikai viszontbiztosítási egységre. \"Nem akarjuk erõltetni az eladásokat, így ha azt látjuk, hogy az ajánlat nem érdekes, akkor visszalépünk.” – jelentette ki az új vezér.