Romló gazdasági kilátások miatt drágulnak a biztosítások
2013.01.29
Európa-szerte több kormány is megemelte idéntõl a biztosítási díjakra kivetett adók mértékét, válaszul a romló gazdasági kilátásokra, és a költségvetés finanszírozási hiányaira – derül ki a brit International Underwriting Association (IUA) jelentésébõl.

2013. január 1-jétõl számos országban magasabb adókulcsokat vetettek ki a biztosítási díjakra, részben ezáltal finanszírozva az EU-országok egyre növekvõ államadósságát – olvasható a biztosítók londoni nemzetközi szövetsége, az IUA jelentésében. Franciaországban egy új gépjármû-biztosítási díjarányos adót vezettek be idén, míg Dániában a meglévõ illetékbélyeg helyébe lét egy új, fix biztosítási adó. Finnországban, Hollandiában és hazánkban is új adónemként jelent meg a díjarányos biztosítási adó, miközben Olaszországban a már meglévõ adó mértékét fogják várhatóan megemelni az idén.

Az IUA minden évben elkészíti úgynevezett „Tax Mat” jelentését, amelyben az Európai Gazdasági Térség országaiban érvényben lévõ biztosítási díjakat foglalja össze, üzletágak szerinti bontásban. A legutóbbi jelentés nyolc olyan országot sorol fel, ahol új adóterhek jelentek meg idén.

Az elmúlt 12 hónapban számos európai kormány döntött úgy, hogy a biztosítási díjakra kivetett adón keresztül igyekszik növelni bevételeit. Új adók kerültek bevezetésre, illetve meglévõ adók mértéke emelkedett. A megszorító intézkedéseknek köszönhetõen tehát a biztosítások is egyre drágábbá válnak.

A Tax Mat jelentés az is felvázolja, hogy az egyes országokban miként számítják ki az adót, ki és mikor köteles az adót megfizetni, de a biztosításokhoz kapcsolódó egyéb adókhoz, járulékokhoz kapcsolódó információk is megtalálhatók benne.

Itthon is folyamatosan növekednek a biztosítási társaságok kiadásai. Mint ismeretes, január 1-jétõl 15%-os biztosítási adó terheli a cascót, 10%-os a lakás- és egyéb vagyonbiztosításokat. Ennek ellenére a díjak valamennyi szektorban, így a kötelezõ gépjármû , a casco, a lakás-, és az életbiztosításnál, illetve a megtakarítás jellegû biztosítások esetében is csökkennek, mivel az éles verseny miatt a cégek nem tudják áthárítani az ügyfeleikre a növekvõ terheiket. A legtöbb biztosítási termék esetében már az is siker, ha a társaságok az inflációt képesek érvényesíteni az árakban.

A tarifák csökkenésének irányába hat az is, hogy a biztosítási termékek ma már átláthatóvá és könnyen összehasonlíthatóvá váltak és a biztosítóváltás is leegyszerûsödött.