Hatvanháromezren hagytak fel a nyugdíjspórolással
2013.01.31
A szlovák kormány várakozásait meghaladó mértékben alakult a második pillérbõl be- és kilépõk száma. Mintegy hatvanháromezren hagytak fel a nyugdíjspórolási formával, s csak tízezren léptek be - ez háromezerrel több, mint amire a pénzügy számított – írja a Bumm.sk.

A kimutatások szerint a távozók száma 63 ezer, a belépõké pedig 10,3 ezer, míg a Fico-kormány úgy tervezett, 60 ezren mennek és tízezren jönnek. Peter Vi¹váder, a Szociális Biztosító szóvivõjének tájékoztatása szerint a nyugdíjbiztosítóknak így 198,7 millió eurót kell visszafizetniük a kormánynak, ezek a távozók megtakarításai. Ugyanakkor az elsõ pillérbe visszalépõk nem a vagyonosabb rétegbe tartoznak, így a kormány 30 millió euróval kevesebbet kasszíroz utánuk, mint azt eredetileg tervezte.

Tavaly szeptembertõl január végéig 1,45 millió második pillérben spóroló állampolgár kapott lehetõséget arra, hogy visszatérjen az elsõ pillérbe, melyet a Szociális Biztosító finanszíroz. A korábbi megtakarításaik a biztosító számlájára kerülnek, jövõbeni nyugdíjukat pedig az állam fizeti.

A második pillért Robert Fico kormánya kétszer nyitotta meg. Elõször 2008 elsõ félévében, mikor 106 ezren kiléptek, 23 ezren pedig beléptek, másodszor pedig 2008 novembere és 2009 júniusa között, mikor 66 ezren távoztak, de 14 ezren pedig beléptek a nyugdíjbiztosítókat érintõ pillérbe.