Közép-Ázsiában is fejlõdik a biztosítási piac
2013.02.01
Üzbegisztán biztosítási piaca az elmúlt öt évben 2,5-szeres növekedést könyvelhetett el a piaci kapitalizációt tekintve, amely 2011-ben elérte a 240 milliárd üzbég szomot (26 milliárd forint).

A gazdasági szerkezetátalakítások és diverzifikáció érdekében tett intézkedéseket követõen banki, pénzügyi, biztosítási és lízing, a kommunikáció és IT GDP-hez való hozzájárulása a 2005-ös 38,7%-ról, 2012 elsõ felére 52,2%-ra emelkedett. Az Üzbég Köztársaságban programot hirdettek a szolgáltatások fejlesztéséért a 2012-2016 közötti idõszakra.

Az évek sorkán az üzbég pénzügyminisztérium, amely a kormánytól kapott felhatalmazást, hogy szabályozza és segítse a biztosítási piac fejlõdését, számos olyan intézkedést hozott, amely fejlesztette és bõvítette az infrastruktúrán ezen a területen.

Ennek köszönhetõen, 2012 január 1-jétõl 4 új biztosítótársaságot jegyeztek be az országban, a már 2010 óta mûködõ 33 biztosítási tevékenységet végzõ társaság mellé. Ezek közül 34 nem-életbiztosítással, egy viszontbiztosítással és kettõ életbiztosítással foglalkozik, továbbá három biztosításközvetítõ is mûködik az országban.

2012 elsõ felében a biztosítók díjbevétele 13,4%-kal, 137,8 milliárd üzbég szomotra emelkedett – derül ki a Saipro adataiból. Az önkéntes biztosítások ennek 68%-át adták. Az összes díjbevétel közel 60%-a azonban a fõvároshoz, Tashkenthez kötõdik.

A jogszabályi módosításokkal és a minimális tõkeszükségletre vonatkozó követelmények megváltoztatásával összhangban, 2012 július 1-jétõl, 2015 végéig az üzbég biztosítóknak közel kétszeresére kell emelniük tõkéjüket.

A helyi biztosítási felügyelet elnöke, Olimjon Ikromov hozzátette, hogy a biztosítótársaságok tõkéje az elmúlt öt évben két és félszeresére növekedett.

Idén áprilisban rendezik meg hatodik alkalommal egy nemzetközi fórumot Taskentben, Üzbegisztánban, ahol a region banki, biztosítási és lízingpiacát, a befektetési lehetõségeit mutatják be.