Biztosítót keres a csernobili atomerõmû
2013.02.01
Az Ukrajnában található állami vállalat, a csernobili atomerõmû menedzsmentje bejelentette, hogy új biztosítót keres az atomkárokért való polgári jogi felelõsségbiztosításra – olvasható Ukrajna hivatalos közbeszerzési lapjában, amit a Forinsurer portál hozott le.

A jelenlegi felelõsség-biztosítási szerzõdés, melyet egy évre kötöttek, 2012 április 28-án jár le. A szerzõdésben 28 biztosítótársaság vett részt, melyek tagjai az ukrán nukleáris katasztrófák kockázatainak fedezetére létrehozott pool-nak. A biztosított érték 150 millió SDR volt. A kockázatot 18 nemzetközi nukleáris katasztrófára szakosodott biztosítási csoport között terítették szét.

Körülbelül 730 dolgozik a csernobili atomerõmûben, ezek közül 300 fõ a régi üzem munkavállalója volt. A vállalat fõ tevékenységét a meglévõ berendezések lebontása és egy új szarkofág megépítése alkotják, amelybe a sérült reaktort és a mintegy 200 tonna radioaktív anyagot kell elhelyezni.

A nukleráis katasztrófák biztosítására 2003-ban hoztak létre Ukrajnában egy biztosítási poolt, az ilyen szervezetek száma világszerte elérte a 26-ot.