Hó- és fagykár: idén már a 20 milliárdot is meghaladja
2013.02.08
Az elmúlt hetekben a havazás, az ónos esõ és a jég nem csak a közlekedésben okozott nehézségeket, borsot tört az ingatlantulajdonosok és az áruszállítók orra alá is. 2013 elsõ hónapjában 20 ezer vagyon- és gépjármûkárt szenvedtek el a Generali Biztosító ügyfelei, ezek értéke több mint 2 milliárd forint. A Generalihoz évente több ezer bejelentés érkezik kifejezetten a hó miatt, ezért most a szakemberek készítettek egy összeállítást a legjellemzõbb esetekbõl.

Ebben az évben már több mint 3000 kárbejelentés érkezett a Generali gépjármû-kárrendezési részlegéhez, melyek egy része a havazás, a hóátfúvások vagy a lefagyott, helyenként jégpáncéllá vált utak számlájára írható. A társaság eddig már közel 120 millió forintot ki is fizetett a gépjármû-károsultaknak. A legtöbb esetben a kár úgy keletkezett, hogy az autós megpördült a csúszós úton, majd az árokba sodródott. Néhány héttel ezelõtt például a Generali egyik ügyfele egy elõzés során az útról el nem takarított hóbuckák miatt landolt az árokban, míg egy másik esetben a jeges körforgalomban csúszott ki egy autós. De nem is kell feltétlenül kimerészkedni az útra ahhoz, hogy kárt szenvedjen el gépjármûvünk: elég, ha egy háztetõrõl jégtömb zuhan a szélvédõre, vagy horpasztja be a motorháztetõt – ezek javítása is hatalmas összegekre rúghat, melyek kivédhetõek egy megfelelõ casco biztosítással.

A teherautók, pótkocsis szállítójármûvek még kiszolgáltatottabbak a havas vagy jeges utakon. Az extrém idõjárási körülmények között nem csak a jármû, de rakománya is megsérülhet, vagy akár teljesen tönkre is mehet. Télen jellemzõ káresemény, amikor a havat, ónos esõt a ponyva alá fújja a viharos szél és emiatt átázik, károsodik az áru. De olyan esetet is jelentettek a biztosítónak, amikor a pótkocsi kicsúszott és kidöntött egy sorompót döntött, vagy felborult az állatokat szállító kamion. Tavaly közel 500 áruszállítással kapcsolatos bejelentést regisztrált a biztosító, és 300 millió forintot fizetett ki a károsultaknak. Ilyen esetekre a klasszikus árubiztosítások nyújtanak fedezetet, ha az áru valamilyen közúti baleset, vihar, természeti katasztrófa, vagy akár lopás „áldozata” lenne, hiszen ezek ellen az árufuvarozók felelõsségbiztosításai nem minden esetben, vagy csak részlegesen nyújtanak védelmet.

A sok hó és az olvadást követõ fagy nem csak a jármûvekben okoz kárt, az épületek is sokszor sérülnek ilyenkor. „Idén is, mint minden évben, a családi házak, nyaralók tetejét nyomta meg a hó és az arra ráfagyott jég, vagy a lecsúszó tömb törte be a teraszok üvegezett tetejét. Ezen károk esetenként hozzávetõlegesen 50-100 ezer forint összegûek tapasztalataink szerint. A sérült tetõ ráadásul a nagyobb havazások után rendszerint be is ázik, így sajnálatos módon sokszor már csak akkor veszi észre a kárt a tulajdonos, amikor az olvadó hó a nappali padlóját áztatja.” – figyelmeztetett Szikszai József, a Generali vagyon-kárrendezési igazgatója.

A Generali adatai alapján 2013 elsõ hónapjában a biztosítóhoz mintegy 17 ezer vagyonkár-bejelentés érkezett, összesen több mint 2 milliárd forint értékben. A károk döntõ többsége a lakásokat és a társasházakat érintette, ebben a szegmensben összesen 14.500 kárbejelentés történt, csak ezek a károk félmilliárd forintra rúgnak. Ezen belül a kifejezetten a hónyomással összefüggõ károk száma körülbelül 500, a hó és fagy okozta károk értéke összesen 80 millió forint.

Sok esetben ráadásul nem csak az épületben keletkezett károk miatt érdemes aggódni. A Generali egyik ügyfelénél január folyamán a hatalmas mennyiségû hó a háztetõrõl lezúdulva beszakította a terasz hullámpala tetejét. Mivel annak teljes vas tartószerkezetét kiszakította a falból, az életveszélyessé vált, hiszen bármikor ráeshet valakire, ami súlyos sérüléseket okozhatott volna. Jól látszik, hogy egyetlen nagyobb havazás kárt tehet a tetõszerkezetben, a szobák falában és más vagyontárgyakban is, a személyi sérülésekrõl nem is beszélve. Éppen ezért érdemes olyan biztosítást választani, amely az összes hasonló jellegû eseményre védelmet nyújt.