Gazdáknak ad tanácsokat az Aviva
2011.07.14
A brit gazdálkodóknak nagyobb figyelmet kell szentelniük a munkahelyi balesetek csökkentésére, miután az összes szektor közül a mezõgazdaságban a legrosszabb az egészségügyi és biztonsági helyzet – közölte az Aviva.

A brit munkaügyi miniszter által bemutatott statisztikák szerint a szigetországban az elmúlt 16 évben 750 ember halt meg mezõgazdasági balesetben.

A mezõgazdasági dolgozók szakszervezete nemrég adott ki egy biztonsági kartát, hogy segítsen csökkenteni a szektorban elõforduló halálos balesetek számát.

Az Aviva – az Egyesült Királyság legnagyobb biztosítója – „Simply Safety” kampánya részeként kockázatkezelési tanácsokkal látja el a mezõgazdaságban dolgozókat, speciális tanácsokkal a magasban dolgozók számára.

A brit munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi ügynökség (HSE) adatai szerint a magasból történõ lezuhanás a második leggyakoribb halálok a mezõgazdaságban: az elmúlt évtizedben 60-an haltak meg így.

A munkahelyi balesetek a fájdalmon és stresszen kívül a munkáltatók számára idõbe és pénzbe kerülnek. A legtöbb, amit a munkáltató megtehet, hogy megtervezi és felügyeli a munkafolyamatokat. Ennek elmulasztása esetén a HSE vizsgálatokat végezhet, függetlenül attól, hogy bekövetkezett-e már a baleset, vagy sem – közölte az Aviva felelõsségi kockázat menedzsere.

Az Aviva tapasztalatai szerint a legtöbb baleset épület karbantartás és javítás, gépekkel történõ munkavégzés, vagy a silók körül történik, ezért a biztosító arra szólította fel a gazdaságok vezetõit, hogy vezessenek be maguk ellenõrzéseket a balesetek megakadályozása érdekében.

Az Aviva szakértõje hozzátette: bármilyen magasságban végzett munka kockázattal jár, így a munkáltatónak kötelessége a munka megkezdése elõtt ezeket teljes mértékben felmérni, hogy ne tegyék ki felesleges kockázatoknak alkalmazottaikat. A munkák nagy részét lehetõleg a talajon kell elvégezni, amennyiben a magasban is munkát kell végezni, úgy a munkavállalókat megfelelõen fel kell készíteni, és folyamatosan megfelelõ felügyelet alatt kell tartani. A tervezés tehát kulcsfontosságú, néhány egyszerû lépéssel pedig rengeteg balesetet el lehet kerülni.