Íme a leggyakoribb síbalesetek – és költségeik
2013.02.14
Térdzúzódás, agyrázkódás, csuklótörés, vállsérülés – a Genertel adatai szerint az idei szezonban is ezek a leggyakoribb sísérülések. Sajnos honfitársaink közül néhányan idén sem úszták meg a síelést komolyabb baleset, így lábszártörés vagy csigolyatörés nélkül – a biztosítói térítés egy-egy ilyen esetben a 4 millió forintot is meghaladhatja. Súlyos gondatlanság esetén azonban egyik biztosító sem térít, ezért a kizáró tényezõkkel mindenképpen tisztában kell lennünk.

A kisebb ellátások költségei is százezres tételt jelentenek

„A síbalesetek ellátásának költségei között a magyar síelõk által legkedveltebb európai célországonként ma már nincs kiugró különbség – mondja Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Összességében Ausztriában valamivel drágább az ellátás, mint Szlovákiában, ám olcsóbb, mint Franciaországban. Ugyanakkor bármelyik célországba célszerû ugyanolyan magas, az orvosi és a szállítási költségekre is legalább 10-10 millió forintos fedezetet választani.”

Az orvosi költségek pedig nem csupán komolyabb mûtét esetén szaladhatnak meg, hanem akkor is, ha a sérült magánkórházba kerül, illetve, ha olyan súlyos az állapota, hogy sokáig nem szállítható haza.
A baleset bekövetkezésének helyétõl függõen bármelyik fenti balesetnél szükség lehet hegyi mentésre, illetve betegszállításra is:

Jellemzõ tendencia, hogy az ellátási színvonal növekedésével párhuzamosan a sérültek egyre nagyobb hányadát mentõhelikopter szállítja kórházba, ami jelentõsen növeli a végsõ számla összegét.

Mikor nem fizet a biztosító? – Nem érdemes elhagyni a pályát

Ekkora, gyakran sokmilliós összegek mellett óriási jelentõsége van annak, hogy tisztában legyünk vele, melyek azok a kizáró tényezõk, amelyek mellett egy biztosító sem téríti a baleseti költségeket. A sízõk által leggyakrabban elkövetett – jellemzõen gondatlanságból fakadó – hibák a következõk:

  • Pályaelhagyás: Gyakori látvány a sípályákon kívüli szûz hóban, a fák között vagy éppen a felvonó alatt lesikló síelõ, aki sokszor nincs is tudatában annak, hogy a biztosítása ebben a helyzetben semmit sem ér. Aki ezt a kockázatos mûfajt választja, annak speciális, extrém sportokra vonatkozó, jóval drágább biztosítást kell kötnie
  • Ittas állapot: 0,8 ezrelékes véralkoholszint az általános határ
  • Kötelezõ sisak viselésének elmulasztása: Egyre több sípályán kötelezõ elõírás – fõként a gyermekek számára – a sisak viselése. Mulasztás esetén az ezzel összefüggõ károkat a biztosító nem köteles megtéríteni
  • A sí-kresz súlyos megszegése: A kirívóan veszélyes magatartás egyértelmû kizáró oknak számít


„Szintén elõfordulhat, hogy valaki a késõi kárbejelentés miatt nem kap kártérítést – figyelmeztet Csikós Dániel. – A biztosítói feltételek között általában szigorú kikötés, hogy a balesetet vagy kárt a megadott segélynyújtó telefonon 12 vagy 24 órán belül jelezni kell annak érdekében, hogy a biztosító részt tudjon venni az ellátás megszervezésében.”