Az eBay tehetõ felelõssé a felhasználói védjegyjogsértésekért
2011.07.14
Az internetes piacokat üzemeltetõ vállalkozásoknak, köztük az eBay-nek nagyobb felelõsséget kellene vállalnia a rajta keresztül értékesített termékekért, és a felhasználóik által elkövetett védjegyjogsértésekért is felelõsségre vonható – idézi az Európai Unió Bírósága ítéletét a Reuters hírügynökség.

Az Európai Bíróság ítéletében kimondta, az online piac is felelõsséggel tartozik a védjegyhasználatért, amennyiben tisztában volt a saját oldalon elkövetett visszaélésekkel.

A bíróság azt is kimondta, az EU kormányai felelõsek azért, hogy a nemzeti bíróságok megfelelõ hatáskörrel rendelkezzenek, hogy az ilyen vállalkozásokat olyan intézkedések meghozatalára kötelezhessék, amelyek nem csupán a szellemi tulajdonjogok elleni jogsértések megszüntetésére, hanem az újabb jogsértésék megelõzésére is irányulnak.

Az ügy négy évre nyúlik vissza, amikor a L\'Oréal kozmetikai cég azzal vádolta az eBay-t, hogy részt vesz a honlapjának felhasználói által elkövetett védjegyjogsértésekben. Kifogásolta azt is, hogy az eBay egyes esetekben felhasználóit a honlapján eladásra kínált, védjegyjogokat áthágó árukhoz irányítja. További fenntartása a kozmetikai cégnek, hogy az eBay nem tesz elegendõ erõfeszítést a védjegyjogot megszegõ termékek árusításának megakadályozására továbbá, hogy az eBay-en unión kívüli értékesítésre szánt árukat is kínálnak uniós vásárlóknak.