Háromezernél is több lakás sérült meg az oroszországi meteor-záporban
2013.02.18
Február 15-én, helyi idõ szerint reggel 9 óra 20-kor, a Moszkvától 1400 kilométerre található Cseljabinszk körzetében történt meteorit becsapódás következtében több százan megsérültek, és hat városban sérültek meg épületek.

Az Orosz Tudományos Akadémia szerint a hatalmas meteor 10 tonnát nyomott és több mint 53 ezer Km/h sebességgel lépett be a Föld légkörébe.

A legtöbb kárt a meteor légkörben történt felrobbanása, illetve az általa okozott lökéshullámok okozták. A robbanás ereje elég volt ahhoz, hogy ablakokat, televíziókészülékek képernyõjét betörje.

A helyi hatóságok szerint egyedül Cseljabinszk városában több mint 725 ember sérült meg, fõként üvegszilánkok miatt. A robbanás következtében, becslések szerint több mint 1 millió négyzetméternyi üveg tört össze. A korai jelentések pedig több mint 3000 lakásról és üzlethelyiségrõl számoltak be, melyek megsérültek a robbanásban, köztük egy cink-gyár, melynek beszakadt a teteje.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Cseljabinszk valamennyi kórházában és tanintézményében megkezdhették a munkát, de az épületek többségében még folynak a helyreállítási munkálatok. A károk a régió kormányzata szerint egymilliárd rubelre (körülbelül hétmilliárd forintra) tehetõk.

Az AIR Worldwide katasztrófa-modellezõ cég szerint a fejlett biztosítási piaccal rendelkezõ országok többségében egy átfogó lakásbiztosítás – ha az külön nem zárja ki a leesõ tárgyak által okozott károkat – kiterjed a meteorit által okozott károkra is.