Dél-Európa húzta le az Axa amúgy remek tavalyi eredményét
2013.02.22
Az Axa dél-európai bevételeit igen érzékenyen érintette az ottani nehéz gazdasági környezet, azonban az érett piacokról származó bevételei tovább nõttek tavaly.

Az éves eredménybeszámolójában a biztosítótársaság azt írja, hogy a nagy növekedésû piacokról származó bevételei továbbra is erõsek, tavaly 12%-kal nõttek, köszönhetõen elsõsorban Törökországnak és Mexikónak, valamint az egészségbiztosítási díjbevételen kövekedésének, ugyanakkor Dél-Európában 3%-kal csökkentek a társaság díjbevételei.

Összességében az Axa díjbevétele 5%-kal, 90,1 milliárd euróra nõtt, míg az adózás elõtti eredménye 9%-kal, 4,3 milliárd euróra hízott 2012-ben. A nettó nyeresége ezzel szemben a tavalyi évhez képest 4%-kal, 4,2 milliárd euróra csökkent.

Az Axa elnök-vezérigazgatója, Henri de Castries az eredmények kapcsán elmondta, hogy a tavalyi évben is folytatták hatékonyság-növelõ intézkedéseiket, és a termék innovációt, amit a változó piaci környezet is megkövetelt a vállalattól. Hozzátette, hogy továbbra is igyekezenek a jövedelmezõbb szegmensek felé orientálódni.

Kiemelte a tavalyi év eredményei közül a HSBC szingapúri, hongkongi és mexikói nem-életbiztosítási üzletágainak felvásárlását. A bevételek növekedése elsõsorban a nem-életbiztosítási tevékenységeknek volt köszönhetõ, melyet némileg ellensúlyoztak az alacsonyabb vagyonkezeléis bevételek.

A nem-életbiztosítások díjbevétele 3%-kal nõtt tavaly, amit részben a tarifák 3%-os emelkedése magyaráz, így az üzletág eredménye 1%-kal, 1,89 milliárd euróra hízott. Ugyanakkor tavaly 117 millió euróval meg kellett erõsítenie az Axanak a tartalékait Törökországban, a személyi sérüléses balesetek gyakoriságának és súlyosságának fokozódása miatt.

Az összesített kárhányad 97,6%-ra csökkent.