Jön a meleg és az olvadás: igen súlyos árvizek várhatók!
2013.03.04
Az elmúlt hetekben több hazai folyó is áradásnak indult: kilépett medrébõl többek között a Sajó, az Ipoly, a Rába, a Mura, hatalmas területeket, házakat, földeket árasztva el. Szakértõk szerint azonban az igazán nagy árhullámok még hátra vannak. Az idén rekord mennyiségû hó esett, aminek az olvadása a tavaszi esõkkel kiegészítve okozza a problémát. A Generali Biztosítóhoz tavaly közel ezer bejelentés érkezett ebben az idõszakban a felhõszakadások és árvizek okozta károkról, melyekre mintegy 70 millió forint kártérítést fizetett, idén azonban jóval több káreseményre lehet számítani.

Alig pár év telt el a legutóbbi komoly árvízhullám óta és most ismét jelentõs veszélyre hívják fel a figyelmet a szakemberek. 2010-ben 14 megyében összesen 518 településen folyt árvíz elleni védekezés és közel 4000 embernek kellett elhagynia otthonát az ár miatt. A károkat a rendszeres felhõszakadások fokozták, 2010-ben több mint 3,5 milliárd forintot térített a Generali a heves esõzések és áradások nyomán beérkezett közel 20 ezer kárbejelentésre, melyek között sok volt az összedõlt ház is. Az azóta eltelt két év nyugodtabb volt ebbõl a szempontból: míg 2011-ben alig több mint kétezer, 2012-ben már alig ezer káresetet regisztrált a biztosító.

Idén télen rekord mennyiségû hó esett hazánkban és a környezõ országokban, melyek nagy része még nem olvadt el a Kárpát medence hegycsúcsain. Szakértõk szerint azonban a jövõ hét végétõl jelentkezõ esõzések és a tavaszias idõ jelentõs árhullámot indíthat el a nagyobb folyókon. A Generali az alábbiakban felhívja a figyelmet néhány olyan lépésre, mellyel jelentõsen csökkenthetõek az árvízkárok:

  • Rendkívül fontos az árkok tisztítása, karbantartása, hogy le tudjon folyni a kertben, ház körül keletkezett víz. Ki kell szedni az árokba vadon benõtt fákat, bokrokat és meg kell gyõzõdnünk arról is, hogy az átfolyók és a vízelvezetõk is karban vannak tartva.
  • Fontos, hogy amit a kertbõl elvihet a víz, rögzítsük a kerítéshez, korláthoz, mert a kerti bútorokat, mezõgazdasági eszközöket könnyen elsodorhatja az ár.
  • Ha leapadt a víz, a kiskert talaját, a fák törzse körüli 1-1,5m sugarú földterületet érdemes fellazítani ásóval, kapával, rotációs kapával, mert a víz összetömöríti a talajt.
  • Ha a kerti emésztõbõl az árral érkezõ a talajvíz felnyomja, vagy az áradás kimossa a szennyet, utána célszerû fertõtleníteni. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az egész kertben klórmeszet kellene leszórni, de arra azért figyeljünk, hogy a gyerekek ne játszanak a szennyezett talajon. Körülbelül 3-4 fûnyírás után áll majd helyre a talaj eredeti állapota.
  • Az állattartóknak mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a híreket, vízállás-jelentéseket, és ha tehetik, vigyék állataikat valamilyen magasabban fekvõ területre, amíg az áradás le nem vonul.

„Nagy árvizeket jósolnak a következõ hetekre a szakemberek. Fontos azonban tudni, hogy a biztosító csak azokat az eseteket tekinti árvíznek, mikor egy folyó kilép a medrébõl és elönti a környezetét. A belvíz és a talajvíz nem minõsül káreseménynek. Ugyancsak érdemes figyelni arra is, hogy lehetõleg ne építkezzünk ártérre, ugyanis ezeket a területeket nem lehet árvíz ellen biztosítani, a védekezést és a kártalanítást ilyenkor az épület tulajdonosa kell, hogy saját zsebbõl állja” – hívta fel a figyelmet Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási igazgatója.

A Generali lakásbiztosításainál minden esetben az alapkockázatok között szerepel az árvíz. A kistermelõk számára a Generali Porta-biztosítást, nagyobb szövetkezeteknek az AgrárÕr terméket, míg a családi házak, kis konyhakertek védelmére a Házõrzõ biztosítást nyújtja.