Kismértékben nõtt a román biztosítók díjbevétele
2013.03.20
A Romániai Biztosítótársaságok Országos Szövetségének (UNSAR) 22 tagja tavaly 7,5 milliárd román lej bruttó díjbevételre tett szert, amely nominálisan mintegy 4%-os növekedést jelent 2011-hez képest.

Az ország gazdasági növekedését és az éves inflációt is figyelembe véve, tehát reálértéken ugyanakkor csökkent a biztosítók bevétele, amely azt mutatja, hogy a román biztosítási piacnak még nem sikerült helyreállni a gazdasági válság óta – derül ki az UNSAR közleményébõl.

A nem-életbiztosítók bruttó díjbevétele a 2011-es 5,4 milliárdról, 2012-re 6 milliárd lejre nõtt, köszönhetõen elsõsorban az egészségbiztosítási és balesetbiztosítási díjbevételek emelkedésének.

Az önkéntes lakásbiztosítási szegmens jelentõsen csökkent: a 2011-es 629 millió lejes díjbevétel után tavaly mindössze 80 milliót sikerült beszedniük a biztosítóknak.

Az életbiztosítási szektorban 4,3 milliárd lej díjbevétel keletkezett, amely nominálisan 5%-os növekedést jelent. Az UNSAR az eredményekhez hozzáfûzte, hogy tagjai a román biztosítási piac 90%-át fedik le, díjbevétel tekintetében.