Rekord magas gazdasági veszteségeket okoztak az elsõ félévi katasztrófák!
2011.07.18
A katasztrófák világszerte több mint 260 milliárd dolláros gazdasági kárt okoztak, amely 55 milliárd dollár biztosított kárösszeget jelent – közölte a Munich Re az Insurance Information Institute legutóbbi webináriumán.

Az elsõ félév biztosított veszteségei több mint kétszer meghaladják a tavalyi év hasonló idõszaki értékét, és négyszer akkora mint az elmúlt 10 év átlaga.

2005-ben, a Katrina hurrikán következtében 220 milliárd dolláros gazdasági kár keletkezett, ami a második legnagyobb kárt okozta, mióta adatgyûjtés létezik – közölte a német viszontbiztosító, és New York-i székhelyû kereskedelmi szövetség. A március 11-i japán földrengés egyedül 210 milliárd dollárnyi kárt okozott.

Az idei elsõ félév, katasztrófák szempontjából a rekordok könyvében is elférne – közölte Robert P. hartwing, az III elnöke. A Munich Re összeállította a biztosítói károk nagysága alapján legsúlyosabbnak ítélt katasztrófák listáját. Idén az extrém veszteségeket okozó katasztrófák listáját a La Nina vezeti, melyre ma már bizonyítottan az éghajlatváltozás rátesz egy lapáttal – közölte a Munich Re geo-kockázatokkal foglalkozó vezetõje. Bár már az elmúlt évtizedben is számos La Nina eseménynek lehettünk tanúi, egyik sem okozott akkora károkat, mint az ideiek.

A súlyos események listájára felkerültek ezen kívül az arizonai erdõtüzek, az Amerika középsõ részén végigsöprõ hóviharok, a szintén számos államot érintõ óriási tornádók, és az elmúlt ötven év legsúlyosabb amerikai viharszezonja.

Az Egyesült Államokban, ahol a biztosítási penetráció viszonylag magasabb, mint a világ egyéb részein, az idei elsõ félév 100 káreseménye több mint 27 milliárd dolláros gazdasági veszteséget okozott, melybõl 17,3 milliárd dollár volt biztosított. Ez jóval magasabb az elmúlt tíz év átlagánál, mely rendre 11,8 milliárd és 6,6 milliárd dollár volt.

Ez azonban idén még biztosan nõni fog – közölte a Munich Re szakigazgatója az III webináriumán.

Habár idén az elõrejelzések 16 nevesített vihart jósolnak, az átlagos évi 9,6 helyett, a Munich Re szerint arról szó sincs, hogy a biztosítók, illetve viszontbiztosítók ne teljesítenék kötelezettségeiket.

Szakértõk szerint a katasztrófáknak kitett régiókban az ingatlan viszontbiztosítási díjak már most is emelkedést mutatnak, az általános viszontbiztosítási díjakban még nem tapasztalható növekedés.