Hosszabbodó élettartam: negatívan érinti a biztosítók pénzügyi eredményét
2013.03.11
A norvég biztosítóknak mintegy 50 milliárd koronával (8,72 milliárd dollár) kell növelniük tartalékukat az elkövetkezõ években, hogy fedezni tudják a növekvõ várható élettartammal járó kötelezettségeiket.

A norvég pénzügyi szabályozóhatóság felszólította a biztosítótársaságokat, hogy következõ évtõl kezdjenek tartaléképítésbe, miután a norvég statisztikai hivatal elõrejelzései szerint 2050-tõl a norvégok várható élettartama 86 évre emelkedik, a tavalyi 81,3 évrõl - írja a Reuters hírügynökség.

A mortalitási táblázatok is a vártnál szigorúbbak lettek – olvasható Norvégia egyik legnagyobb biztosítója, a Storebrand közleményében – miután a jelenlegi halálozási ráták és azok várható változása tekintetében is biztonsági ráhagyással számolnak.

A szektor lobbiszervezete, az FNO szerint az ágazat számára egy 45-50 milliárd korona plusz tartalék képzését teszi szükségessé, melynek nagy része ugyanakkor már tervezett volt. A felügyelet korábban felszólította a nyugdíjbiztosítókat a tartalékok növelésére, jövõ évtõl mintegy öt éven keresztül, melynek 20%-a részvényesi hozzájárulás kell, hogy legyen.

Az ország vezetõ bankja a DNB korábban azt mondta, hogy az új számítások biztosítási üzletága esetében 14,4 milliárd korona kiegészítõ tartalékot írnak elõ, melybõl 3,8 milliárd koronát már féle is tettek.

A Storebrand becsélesei szerint 11,5 milliárd korona tartalékra lesz szüksége, melybõl 4,3 milliárdot már félretettek.