Levelet írt a biztosítók európai szövetsége a felügyeletnek - vitát sürgetnek
2013.03.13
Az európai biztosítók és viszontbiztosítók szövetsége, az Insurance Europe közleményben kérte az európai biztosítási szabályozó hatóságtól, hogy kezdeményezzenek vitát azokról az átmeneti intézkedésekrõl, amelyek a Szolvencia II bevezetésének folyamatos késlekedése miatt kerülnek bevezetésre.

Az európai biztosítók és viszontbiztosítók kockázat alapú tõkeszabályozási rendszere, a Szolvencia II eredetileg 2014 januárjában került volna bevezetésre, azonban úgy fest, erre 2016 elõtt nem kerül sor.

Az Insurance Europe gazdasági és pénzügyi igazgatója, Olav Jones hétfõn írt levelet Gabriel Bernardinonak, a frankfurti székhelyû Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elnökének, melyben üdvözölte az arról folytatott vitát, hogy miként lehetne az ideiglenes intézkedésekkel arra sarkallni a biztosítókat, hogy felkészüljenek a Szolvencia II bevezetésére.

Különösen támogatta Jones az EIOPA azon javaslatát, amely iránymutatások megfogalmazását írná elõ az irányítással, kockázatkezeléssel és elõretekintõ kockázatértékeléssel kapcsolatban, melyeket a Szolvencia II is érint. Az Insurance Europe azt az ötletet is támogatja, hogy a belsõ modellek alkalmazásához is átmeneti iránymutatásokat kellene megfogalmazni.

Ugyanakkor ellenzi a szövetség az egyéb Szolvencia II követelményekkel, így a biztosítók saját kockázat- és szolvenciaértékelésével (ORSA) kapcsolatos jelentéstételi kötelezettség bevezetését. Ez ugyanis hátráltatná a Szolvencia II végsõ formájáról folyó vitákat és növelné a költségeket – véli az Insurance Europe.

Az ideiglenes intézkedésekkel kapcsolatban alapvetõ fontosságú, hogy a szabályozó hatóságok a Szolvencia II biztosítókat és ügyfeleiket terhelõ költségeinek korlátozására összpontosítsanak, máskülönben a költségek jelentõsen felülmúlhatják az új tõkeszabályozási rendszerbõl származó elõnyöket, ami végsõ soron projekt népszerûtlenségéhez és sikertelenségéhez vezethet – írja Jones az EIOPA-nak címzett levelében.