13,13 százalék: átlag ennyit hoztak tavaly a nyugdíjpénztárak
2013.03.13
A PSZÁF ma közzétette az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak 2012. évi hozamadatait. Az éves mutatók mellett a tíz éves átlagos hozamráták is olvashatók a felügyeleti honlapon.

A hazai önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalékot volt – olvasható ki a piaci szereplõk által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) küldött 2012. évi hozamadatokból. Az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan vagyonnal súlyozott hozamráta nem számítható, a választható portfóliós rendszert mûködtetõ és azt nem mûködtetõ pénztártípusok különbözõsége miatt.

A tavalyi évben a hazai magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó átlaghozama 12,13 százalék, kiegyensúlyozott portfóliói nettó átlaghozama 16,56 százalék, növekedési portfóliói nettó átlaghozama pedig 15,66 százalék volt. A szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalék volt.

A PSZÁF az egyes pénztárak nettó hozamrátái és azok referencia-hozamai mellett a 2003-2012 közötti átlagos éves hozamrátákat, illetve az egyes piaci szereplõk elmúlt tíz évi vagyonnövekedési mutatóit is közzétette honlapján jogszabályi kötelezettsége alapján.

Az átlagos tíz éves hozamrátákat a pénztárak az 2003-2012. évek hivatalosan közzétett, pénztári szintû nettó éves hozamok alapján, mértani átlagformulával számították ki. Az egyes portfóliók tíz éves átlagos hozamrátájának kiszámításakor a választható portfóliós rendszer bevezetése elõtti idõszakban mindhárom portfólió esetében a pénztár nettó hozamrátája szerepel a számításban. A tízéves átlagos hozamráta a vagyonkezelõi teljesítményt jellemzi.

A referencia-hozamráta kiszámítása az átlagos éves hozamrátához hasonlóan mértani átlagformulával történik. A vagyonnövekedési mutató az egy fõre jutó vagyonnal súlyozott átlagos hozamráta. A mutató számításánál a pénztárak az átlagos tíz éves hozamráta kiszámításához használt pénztári szintû nettó hozamrátákat vették alapul. A vagyonnövekedési mutató a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemzi.