Figyelem: pénteken ismét havazás és viharos szél jön
2013.03.20
Európa márciusban eddig példátlan, óriási károkat okozó vihart élt át a múlt hét második felében. Pénteken ismét havazni fog, és a szél is viharossá fokozódik – írja a Hirado.hu.

A helyenként 100 km/órás szél óriási hótorlaszokat emelt, megbénítva ezzel a közlekedést. A rendkívüli idõjárás miatt emberek tömegei volt kénytelenek az utakon tölteni az éjszakát, ezrek maradtak napokig áram nélkül. A havas utakon tömegbalesetek is történtek.

Fodor Zoltán meteorológus, a Ma reggelben elmondta, hogy ilyen rendkívüli idõjárási helyzeteket követõen meteorológiai elemzést készítenek, melyek a késõbbiekben hasznos információkat nyújthatnak majd, hogy még jobban tudják kezelni az ilyen helyzeteket. Fodor Zoltán elmondta, hogy efféle elemzéseknél több szempontot vesznek figyelembe, minden létezõ meteorológiai információt felhasználnak.

A meteorológus közlése szerint csütörtökön érkezik egy csapadékzóna, elõször esõvel indul, majd elsõsorban pénteken havazásba fog átmenni, fõként a keleti országrészben, egyelõre a hó mennyisége bizonytalan – mondta Fodor Zoltán. Hozzátette: az ország északkeleti részén pénteken viharossá fokozódik a szél, a jelenlegi számítások szerint 60-80 km/órás széllökések is lehetnek, így hófúvásokra is lehet számítani.

Ezt követõen átmeneti szünet lesz, de vasárnap megközelít minket egy mediterrán ciklon, azt egyelõre nem tudni, hogy milyen mennyiségû hó lesz.