Több motoros hal meg az utakon, mint autóutas
2013.03.27
Schváb Zoltán közlekedésért felelõs helyettes államtitkár március 26-án, Budapesten motoros szezonnyitó sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a jármûvek és jármûvezetõk megfelelõ felkészülésének fontosságára. A közlekedõk közös felelõssége, hogy az emberi mulasztás egyre kevésbé lehessen baleseti ok – hangzott el a rendezvényen.

Tavaly Magyarország érdemelte ki az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács Közúti közlekedésbiztonsági PIN-díját. A testület elemzésében kimutatta, hogy az uniós tagállamokban közúton életüket vesztett 15 és 30 közöttiek több mint tíz százaléka motoros vagy mopedes volt. Összességében több motoros halt meg 2007 és 2009 között az európai utakon, mint ahányan biciklistaként, gyalogosként vagy akár autó utasaként estek közlekedési baleset áldozatául.

A magyar Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram is kimondja, hogy a közúti közlekedés legfõbb kockázati tényezõi alapján kiemelt figyelmet kell fordítani a motorkerékpárosok biztonságára. 2012-ben minden tizedik közúti balesetet segédmotoros kerékpáros vagy motorkerékpáros okozott Magyarországon. A rendõrségi tapasztalat azt mutatja, hogy a sebességhatárok figyelmen kívül hagyása mellett az ittas közlekedés és a védõfelszerelés hiánya hordozza a legnagyobb kockázatot. A nemzetközi adatok szerint a motorosok negyede, utasaik több mint fele nem visel bukósisakot. A vezetéstechnikai tudás felfrissítése mellett tehát a védõfelszerelések beszerzése, ellenõrzése és az elméleti felkészülés is a motorosok alapvetõ feladatai közé tartozik a tavaszi szezonkezdet elõtt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az elmúlt években célzott szemléletformálással igyekezett elõsegíteni a motorosok közlekedésbiztonságának növelését. A tárca és háttérintézményei visszatérõ vendégei voltak a motoros találkozóknak, a rendezvényeken minden esetben az alapos felkészülésre, a körültekintõ közlekedésre hívták fel a figyelmet.

Schváb Zoltán bejelentette, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság hagyományteremtõ szándékkal megrendezi az elsõ Motoros Napot 2013. április 7-én, a Hungaroringen. A találkozón a motorkerékpárokkal kapcsolatos legfontosabb tavaszi teendõkrõl, a jármûvek mûszaki állapotáról, az aktuális közlekedési szabályokról lehet eszmét cserélni. A helyszínen profi szakértõk mutatják majd be a biztonságos motorozás technikai alapjait.