Igen erõs pozíciót szerzett az Allianz Törökországban
2013.03.29
Az Allianz biztos benne, hogy nem-életbiztosítási tevékenysége Törökországban nyereséges lesz a Yapi Kredi Sigorta megszerzését követõen.

Mint ismeretes, Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz megállapodást kötött a törökországi Yapi Kredi Sigorta SA 684 millió euróért történõ megvásárlásáról. Ezzel az Allianz lesz Törökország legnagyobb biztosítója.

Oliver Bäte, az Allianz igazgatótanácsának tagja azt mondta, a cég nem esik abba a csapdába, hogy bevételeinek növekedését erõltesse, miután az Axa törökországi tartalékait 117 milió euróval megnövelte, a Talanx pedig 100% alatti összesített kárhányadot ért el a régióban.

Nagyon sok vállalat lépett be a törökországi piacra, hogy növeljék bevételeiket, amit a befektetési oldal igen magas hozamai erõsítenek. Ezt el lehet mondani számos feltörekvõ ország nem-életbiztosítási piacáról, ahol a szereplõk alulárazzák a biztosítási termékeiket – tette hozzá Bäte.

Miután az elmúlt években a kamatok lényegében felére csökkentek, a biztosítóknak az árképzésben és a kárkifizetések kezelésben kell egyre jobbnak lenniük, hogy bevételeiket növelni tudják – véli az Allianz vezetõje.

Az Allianz már el is végezte a házifeladat egy részét azzal, hogy hozzálátott a költségoldal átvizsgálásához, és megteremtett egy kárkezelési hálózatot, hogy a követeléseket hatékonyabban tudja kezelni – mondta Bäte. Számos lépést megtett tehát azért az Allianz, hogy mûködési nyereséget tudjon termelni, ezért úgy vélik, hogy szinte az összes versenytársukhoz képest jobb helyzetben vannak, a többiek ugyanis tarifaemelésre és a tartalékaik megerõsítésére kényszerülnek majd.

Konkrétan a most felvásárolt török Yapi Kredi jövedelmezõsége kapcsán – amely 2012 elsõ kilenc hónapjában 101,7%-os összesített kárhányadot tudott felmutatni, 2011-ben pedig 100,6%-ot – Bäte azt mondta, hogy a többi versenytárshoz képest a Yapi Kredi Sigorta egy nagyon profi játékos, azonban az Allianz még többet hozzá tud tenni a know-how-hoz, igazi win-win helyzetet teremtve azáltal, hogy az Allianz nem-életbiztosítási csapatát, valamint a Yapi Kredi élet- és egészségbiztosítási csapatát egyesíti.

Miközben több elemzõ is utalt már arra, hogy a következõ 12 hónapban a biztosítók eredményét a díjemelések is javíthatják, a Fitch szerint a török nem-életbiztosítók esetében a különféle kormányzati intézkedések, valamint a fiatalabb generációk növekvõ kereslete is hozzájárulhat az eredményjavuláshoz. Az Allianz is arra számít, hogy a török piacon továbbra is intenzív verseny less, azonban a befektetési piac változásai nyomán ez racionálisabbá válik.

Az Allianz eddig a török biztosítási piac harmadik legnagyobb szereplõje volt 8,4%-os részesedésével, a mostani akvizícióval ezt csaknem megduplázza. Az Axa volt eddig 14%-kal az elsõ, a helyi tulajdonban lévõ Anadolu Sigorta pedig 13%-kal a második.

A Yapi Kredi Sigorta tavaly a díjbevételét 26%-kal 1,23 milliárd lírára növelte. Egészségbiztosításból 507 millió lírát gyûjtött be.