Megválna bizonyos üzletrészeitõl a Generali
2013.04.04
Az olasz Assicurazioni Generali meg szeretne válni a Banca Generali vagyonkezelõ társaságban lévõ részesedésének mintegy 12%-ától, így kívánva megerõsíteni a biztosító tõkehelyzetét.

A Generali szerdán megjelent közleményében az áll, hogy az értékesítés célja a társaság tõkeallokációjának optimalizálása, közvetve a társaság tõkeerejét kifejezõ szolvencia mutató javítása – írja a Reuters.

A Generali – más európai biztosítókhoz, így az Avivához hasonlóan – szerkezetátalakításokra kényszerül, hogy megbírkózzon az alacsony kamatkörnyezet, a szigorúbb szabályozási környezet és a gyenge gazdasági környezet jelentett kihívásokkal.

A biztosító, amely jelenleg 63,5%-os részesedéssel rendelkezik a Banca Generaliban, megállapodást kötött, hogy 6 hónapig további részesedéstõl nem válik meg. Továbbra is ellenõrzése alatt kívánja tartan a vagyonkezelõ társaságot, kihasználva a stratégiai értékesítési csatornában rejlõ lehetõségeket – olvasható a közleményben. A mostani értékesítés növelni fogja a Banca Generali közkézhányadát.

Az ügyletet az UBS és a Mediobanca fogja koordinálni, intézményi befektetõk felé kínálni, méghozzá gyorsított könyvépítés (accelerated bookbuilding) formájában, ahol a vételi ajánlatokat versenyeztetik ugyan, azonban a pályázati folyamat rendkívül gyorsan, néhány nap alatt lezajlik.

Márciusban, a Generali új vezérigazgatója, Mario Greco már megtette az elsõ lépéseket annak érdekében, hogy az olasz biztosító mérlegét megtisztítsa, amely részét képezte annak az átalakítási tervnek, mellyel a csoport nyereségességét kívánják növelni.