Növekvő veszélyt jelentenek az európai erdőtüzek
2019.07.18

Évről-évre erdőtüzek pusztítanak Európa-szerte, melyeknek több ezer hektárnyi erdő esik áldozatul. Noha Dél-Európában magasabb a kockázat, erdőtüzek bármelyik európai országban előfordulhatnak.

Az elmúlt években sok halálos áldozatot követelő tűzvész pusztított az Európai Unió tagállamaiban. A tűzesetek következtében több száz ember vesztette életét, és több milliárd euró összegű kártérítést regisztráltak.

Amikor egy erdőtűz olyan méreteket ölt, hogy az érintett ország már nem képes maga megbirkózni az oltással, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának aktiválása révén – kérésre – összehangolt fellépésre kerülhet sor.

Közös összehangolt fellépések

Gyakran előfordul, hogy amikor egy erdőtűz léptéke meghaladja az adott ország oltási kapacitását, az uniós tagországok a szolidaritás jegyében segítséget nyújtanak: tűzoltó repülőgépeket, helikoptereket, tűzoltó-berendezéseket és szakembereket bocsátanak rendelkezésre. Európai szinten az ilyen segítségnyújtás strukturáltan történik.

Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ(ERCC) az Európai Bizottság központi reagálási egységeként működik.

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának egy érintett tagállam általi aktiválásakor az ERCC koordinálja az európai szintű segítségnyújtást, és biztosítja, hogy az hatékony és eredményes módon történjen.

A mechanizmust 2017-ben az Európában kitört erdőtüzek megfékezése céljából 18 alkalommal aktiválták. Az erdőtüzekre való reagálás céljából létrehozott mechanizmuson keresztül Portugália, Olaszország, Montenegró, Franciaország és Albánia kapott támogatást. Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében egy ízben a chilei kormány is segítséget kért. A portugál, spanyol és francia segítség mellett az Unió kilenc tagú polgári védelmi szakértői csapatot küldött Chilébe, hogy segítsen megbirkózni az ország történelmének legsúlyosabb erdőtüzeivel.

A mechanizmust 2018-ban 5 alkalommal aktiválták az európai erdőtüzek esetében – 2 alkalommal Svédország, egyszer pedig Portugália, Görögország és Lettország esetében. Összességében az EU 15 repülőgépet, 6 helikoptert, több mint 400 tűzoltót és legénységet, valamint 69 járművet bocsátott rendelkezésre.

Az EU Kopernikusz katasztrófakezelési szolgáltatásának műholdas térképkészítő programját szintén több alkalommal igénybe vették, hogy az erdőtüzek okozta vészhelyzetekre reagáljanak. Csak 2018-ban 139 műholdas térkép segítette az EU-t és a tagállami hatóságokat abban, hogy azonosítsák és értékeljék a leginkább érintett helyszíneket, megállapítsák a tüzek földrajzi kiterjedését, és felmérjék a károk intenzitását és mértékét.

A 2019-es erdőtüzekre vonatkozó előkészítő és nyomon követési intézkedések

Az Európai Bizottság nyomon követési és koordinációs kapacitásainak megerősítésével készül az erdőtűzidényre.

  • Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), amely a nap 24 órájában és a hét minden napján rendelkezésre áll, egy tagállami szakértőkből álló, erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal fogják bővíteni nyáron.
  • Folyamatos a nemzeti és európai nyomon követési szolgálatok nyújtotta tájékoztatás, és az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) átfogó adatokat nyújt a különböző európai országok erdőtüzekkel foglalkozó nemzeti programjai keretében gyűjtött adatokról.
  • Az uniós polgári védelmi mechanizmusban részt vevő államok között rendszeres találkozókra kerül sor; ezek célja, hogy még a kritikus időszak előtt át tudják tekinteni a készültség szintjét.
  • Az EU Kopernikusz műholdas rendszerét fogják használni az erdőtüzek okozta vészhelyzetek feltérképezésére.
  • Az elmúlt hónapokban több erdőtüzekkel kapcsolatos terepgyakorlatot is tartottak. Ide tartoznak a különböző uniós tagállamokból szakértők és mentőcsapatok részvételével megtartott polgári védelmi és erdőtűzvédelmi MODEX terepgyakorlatok, valamint szimulációs gyakorlatok is;
  • ezenfelül az uniós polgári védelmi mechanizmusban részt vevő összes állam rendszeres találkozókat tart az erdőtüzek időszaka előtt és alatt. Ez hozzájárul ahhoz, hogy még a kritikus időszak előtt át tudják tekinteni a készültség szintjét és az erdőtüzekkel kapcsolatos kockázatot. Az uniós polgári védelmi mechanizmusban részt vevő államok nyaranta szakértőket rendelnek ki az ERCC-hez.

rescEU: Az EU létrehozza a 2019. évre vonatkozó tűzvédelmi tartalékot

Az EU a polgárok katasztrófáktól való eredményesebb védelme érdekében 2019 márciusában megerősítette a katasztrófák kockázatának kezelését. A korszerűsített uniós polgári védelmi mechanizmus új európai kapacitástartalékot („rescEU tartalék”) hozott létre, amely kezdetben tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket foglal magában. A Bizottság a rescEU révén megerősíti az Unió kollektív képességét az uniós polgárokat sújtó katasztrófák megelőzésére, az azokra való felkészültségre és reagálásra.

Annak biztosítása érdekében, hogy Európa felkészüljön az erdőtűzidényre, az új jogszabály átmeneti időszakot tartalmaz, amelynek során a részt vevő államok forrásokat kaphatnak arra, hogy tűzvédelmi eszközeiket az EU rendelkezésére bocsássák. A hosszú távú cél további kapacitások és eszközök rendelkezésre bocsátása, és egy, a jelenleginél is ütőképesebb rescEU tartalék kiépítése.