„Büntetésbiztosítás”: a csehek után már a szlovákok is élvezik
2013.04.09
Érdekes szolgáltatás érkezik Csehország után júliustól Szlovákiába is: egy cég átvállalja a közúti szabálysértések miatt kiszabott büntetések elrendezését. A cég „büntetésbiztosítást” kínál: ez azt jelenti, hogy évi 100 euró ellenében a vállalat magára vállalja az esetleges szabálysértések kifizetését. A biztosítás minden közlekedési szabálysértésre (gyorshajtásra, tilosban parkolásra és hasonló „banális” kihágásokra) érvényes, de csak a 3,5 tonna alatti jármûvekkel foglalkoznak.

A rieseniepokut.sk cég képviseli a sofõrt a szabálysértési eljárásokban, elmondásuk szerint nagyon jó hatékonysággal dolgoznak. Állításuk szerint Csehországban durván 6000 ügyfelük van, az utóbbi egy évben ezer embert képviseltek, egyetlen szabálysértési eljárást sem vesztettek el az elmúlt 15 hónapban.

A biztosítás nem terjed ki a közúti bûncselekményekre, a cég tehát nem képviseli a részeg sofõröket vagy a balesetet okozókat.

A szolgáltatás a következõképp mûködik majd: ha a rendõr megállítja a sofõrt, annak nem szabad kifizetni a helyszíni bírságot, hanem a közigazgatási eljárásra kell hivatkoznia. Aláírni semmit sem szabad. Miután a sofõr megkapta a papírokat az illetékes hivataltól a büntetés kapcsán, a dokumentumokat be kell szkennelni, és el kell küldeni a priestupky@rieseniepokut.sk címre. A biztosító ezután mindent elintéz.

A biztosítás azoknak jöhet jól, akiket gyakran csípnek el szabálysértésen, így évente több mint 100 eurót fizetnek ki a rendõröknek.